Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat výtečné bramborové knedlíky? Brambory uvaříme den předem a s těstem pracujeme rychle
Zdroj: Top recepty

Bramborové knedlíky jsou výbornou přílohou, kterou známe už od našich babiček, a snadno si je uvaříme i my. Výborně chutnají s kysaným zelím, a kdo chce, může je podávat třeba s pečenou kachnou jako sváteční oběd.

Bramborové knedlíky se hodí i k dalším masům a omáčkám. Oblíbené jsou se špenátem a vajíčkem. Skvěle chutnají se zelím a sojovými kostkami na cibulce. Můžeme je dokonce plnit nebo připravit nasladko.

Nejlepší bramborové knedlíky

Pro začátek můžeme vyzkoušet velmi jednoduchý recept:

  • Potřebujeme 1 kg vařených brambor, 1 lžičku soli, 1 vejce, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce solamylu.
  • Brambory uvaříme předem ve slupce, oloupeme je a nastrouháme nebo promačkáme mačkadlem na brambory. Mixování není vhodné.
  • K bramborám přidáme ostatní suroviny.
  • Rukama vypracujeme rychle těsto a vytvoříme z něho tři knedlíky (užší válečky).
  • Těsto nenecháváme před vařením odpočívat, protože stáním řídne.
  • Knedlíky okamžitě vložíme do hrnce s vroucí vodou.
  • Po vložení do hrnce klesnou ke dnu, proto je za okamžik odlepíme ode dna opatrně vařečkou.
  • Vaříme je pod poklicí na středním plameni 20 minut. V polovině vaření je otočíme vařečkou a hrnec znovu zavřeme poklicí.
  • Vyjmeme jeden knedlík, v půlce ho rozkrojíme a zkontrolujeme jestli je dobře uvařený. Pokud ne, ještě ho vrátíme k ostatním.
  • Knedlíky můžeme uvařit i nad párou.
  • Po uvaření je propícháme špejlí (nebo vidličkou) a rozkrájíme na plátky.
  • Je-li třeba, ohřejeme knedlíky před jídlem v páře.

Bramborové knedlíky se dají také plnit. Záleží na nás, jestli si vybereme k plnění uvařené a nadrobno nakrájené uzené maso, nebo třeba uvařený a na cibulce osmahnutý sojový granulát.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky