Jak udělat výtečné bramborové knedlíky? Brambory uvaříme den předem a s těstem pracujeme rychle
Bramborové knedlíky jsou výbornou přílohou, kterou známe už od našich babiček, a snadno si je uvaříme i my. Výborně chutnají s kysaným zelím, a kdo chce, může je podávat třeba s pečenou kachnou jako sváteční oběd.
Bramborové knedlíky se hodí i k dalším masům a omáčkám. Oblíbené jsou se špenátem a vajíčkem. Skvěle chutnají se zelím a sojovými kostkami na cibulce. Můžeme je dokonce plnit nebo připravit nasladko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejlepší bramborové knedlíky
Pro začátek můžeme vyzkoušet velmi jednoduchý recept:
- Potřebujeme 1 kg vařených brambor, 1 lžičku soli, 1 vejce, 30 dkg dětské krupičky a 3 lžíce solamylu.
- Brambory uvaříme předem ve slupce, oloupeme je a nastrouháme nebo promačkáme mačkadlem na brambory. Mixování není vhodné.
- K bramborám přidáme ostatní suroviny.
- Rukama vypracujeme rychle těsto a vytvoříme z něho tři knedlíky (užší válečky).
- Těsto nenecháváme před vařením odpočívat, protože stáním řídne.
- Knedlíky okamžitě vložíme do hrnce s vroucí vodou.
- Po vložení do hrnce klesnou ke dnu, proto je za okamžik odlepíme ode dna opatrně vařečkou.
- Vaříme je pod poklicí na středním plameni 20 minut. V polovině vaření je otočíme vařečkou a hrnec znovu zavřeme poklicí.
- Vyjmeme jeden knedlík, v půlce ho rozkrojíme a zkontrolujeme jestli je dobře uvařený. Pokud ne, ještě ho vrátíme k ostatním.
- Knedlíky můžeme uvařit i nad párou.
- Po uvaření je propícháme špejlí (nebo vidličkou) a rozkrájíme na plátky.
- Je-li třeba, ohřejeme knedlíky před jídlem v páře.
Bramborové knedlíky se dají také plnit. Záleží na nás, jestli si vybereme k plnění uvařené a nadrobno nakrájené uzené maso, nebo třeba uvařený a na cibulce osmahnutý sojový granulát.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce v Německu: Na stole nesmí chybět bramborový salát s cibulí a okurkami. Příprava je snadná, chuť osvěžující
Jak propasírovat brambory na přípravu těst nebo do kaše? Máme více možností, vyberte si tu nejlepší
Jak připravit sójový granulát. Prověřené recepty, do kterých se oblíbená levná a trvanlivá surovina hodí
Komentáře