Jak udělat bramborové placky? Z několika surovin připravíte slaný či sladký pokrm
Bramborové placky jsou velmi vděčným pokrmem - využijeme zbylé brambory nebo bramborovou kaši z předchozího vaření, k jejich přípravě potřebujeme jen pár surovin a hotové placky nás skvěle zasytí.
Na bramborové placky najdou využití zbylé brambory, uvařené předchozí den. Dále do nich můžete zapracovat ovadlou zeleninu, ale také zbytky sýrů a uzenin, které leží v lednici bez využití. Z mála tak připravíte chutný pokrm - placky jsou skvělé samostatně k svačince, ale také se zeleninovým salátem či čalamádou k obědu. Posloužit však mohou i jako příloha nebo hlavní chod ve sladké podobě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborové placky
K přípravě bramborových placek si nachystejte předem uvařené brambory (nebo zbylou bramborovou kaši), mouku, vejce a sůl v množství podle toho, zda máte v plánu připravovat placky naslano nebo nasladko.
- Předem uvařené brambory nastrouhejte nebo rozmačkejte - pokud vám nevadí větší kousky brambor ve struktuře placek.
- Brambory posypte moukou, přidejte vejce, případně i trošku másla pro ovonění. Zpracujte v těsto - pracujte rychle, protože stáním bramborové těsto řídne.
- Pokud chcete využít zbytky z lednice na slané placky, zapracujte je na kousky nakrájené do těsta. Přidat můžete také česnek a majoránku.
- Těsto rozválejte a vykrajujte z něj kolečka, případně z kousků těsta rukama tvarujte malé bramborové placičky.
- Bramborové placky usmažte na pánvi z obou stran dozlatova (nejlépe na sádle). Také je lze upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete tukem. Pečte na 200 °C asi 15–20 minut dozlatova.
Na slaných bramborových plackách si pochutnáte společně s chutnými domácími dipy, ty sladké potřete marmeládou nebo povidly, ale také je lze posypat mákem smíchaným s cukrem. Skvěle k nim ladí i sladký šlehaný tvaroh nebo šlehačka. Připravíte si s námi pečené bramborové placky podle videa?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky pekáčky se dřív pekly na peci. Udělat se dají i na obyčejné pánvi na sporáku a nejlepší jsou nasladko
Časté chyby při vaření brambor: Předejděte rozvařeným či naopak tvrdým bramborám
Jak připravit domácí tvaroh? Poradíme s postupem, který není nikterak složitý
Komentáře