Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Butter chicken neboli máslové kuře je indický pokrm, který se skládá z krémové rajčatové omáčky a orestovaného kuřecího masa. Aby pokrm získal svou typickou chuť, je nutné maso předem naložit do směsi koření garam masala.

Na rozdíl od většiny indických jídel není butter chicken vůbec pálivé, a tak si tento pokrm našel oblibu i u těch, kteří jinak indické kuchyni nijak neholdují. Příprava není složitá, hravě to zvládneme podle jednoduchého receptu.

Jak udělat butter chicken

Na přípravu omáčky budeme potřebovat: 500 g rajčat, 500 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 130 g másla, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 50 g kešu ořechů, lžíci kořenící směsi chicken tikka masala, sůl, pepř a čerstvý koriandr. Na přípravu masa potřebujeme: 500 g kuřecího masa a dále po jedné lžíci směsi garam masala, nastrouhaného zázvoru, bílého jogurtu, rostlinného oleje a másla.

  • Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme směs garam masala, zázvor, jogurt a necháme ideálně přes noc marinovat.
  • Marinované maso orestujeme na rozpálené pánvi s olejem a máslem - následně dáme stranou.
  • Do stejné pánve přidáme 50 g másla a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli.
  • Přisypeme směs chicken tikka masala, prolisovaný česnek, na malé kousky nakrájená rajčata a nasekané ořechy.
  • Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř a pod pokličkou dusíme zhruba půl hodiny. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem.
  • Přidáme kuřecí maso, smetanu ke šlehání a necháme vařit asi 5 minut. Nakonec omáčku zjemníme zbytkem másla a při servírování ozdobíme koriandrem.

Butter chicken se tradičně podává s vařenou rýží a plackou naan. Vyzkoušejte jeho přípravu podle našeho videoreceptu, nebudete litovat. Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky