Jak udělat butter chicken? Kuře v jemné rajčatové omáčce si oblíbí děti i dospělí
Butter chicken neboli máslové kuře je indický pokrm, který se skládá z krémové rajčatové omáčky a orestovaného kuřecího masa. Aby pokrm získal svou typickou chuť, je nutné maso předem naložit do směsi koření garam masala.
Na rozdíl od většiny indických jídel není butter chicken vůbec pálivé, a tak si tento pokrm našel oblibu i u těch, kteří jinak indické kuchyni nijak neholdují. Příprava není složitá, hravě to zvládneme podle jednoduchého receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat butter chicken
Na přípravu omáčky budeme potřebovat: 500 g rajčat, 500 ml kuřecího vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 130 g másla, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 50 g kešu ořechů, lžíci kořenící směsi chicken tikka masala, sůl, pepř a čerstvý koriandr. Na přípravu masa potřebujeme: 500 g kuřecího masa a dále po jedné lžíci směsi garam masala, nastrouhaného zázvoru, bílého jogurtu, rostlinného oleje a másla.
- Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme směs garam masala, zázvor, jogurt a necháme ideálně přes noc marinovat.
- Marinované maso orestujeme na rozpálené pánvi s olejem a máslem - následně dáme stranou.
- Do stejné pánve přidáme 50 g másla a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli.
- Přisypeme směs chicken tikka masala, prolisovaný česnek, na malé kousky nakrájená rajčata a nasekané ořechy.
- Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř a pod pokličkou dusíme zhruba půl hodiny. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem.
- Přidáme kuřecí maso, smetanu ke šlehání a necháme vařit asi 5 minut. Nakonec omáčku zjemníme zbytkem másla a při servírování ozdobíme koriandrem.
Butter chicken se tradičně podává s vařenou rýží a plackou naan. Vyzkoušejte jeho přípravu podle našeho videoreceptu, nebudete litovat. Přejeme vám dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kuře na kari. Oblíbené a rychlé recepty s vůní Indie se skvěle hodí pro vaření na chalupě
Otestovali jsme indické restaurace v Praze: Za tři stovky jsme našli úžasné pokrmy i trochu nevýrazné chutě
Jak oloupat česnek? Poradíme, jak se vyhnout zdlouhavému loupání
Komentáře