Čalamáda Uncle Bens: Připravte si pikantní zeleninovou lahůdku z cuket a paprik
Zeleninové směsi, které nazýváme čalamády, se těší velké oblibě. Jednou z nich je pikantní směs z cuket, paprik, cibule a mrkve, propojená pořádnou dávkou kečupu. Směs Uncle Bens je výbornou přílohou, ať už studená nebo prohřátá.
Směs s tímto názvem se prodává hotová, ale pokud vám na zahradě dorůstá plodová zelenina (cukety a papriky), můžete si vyzkoušet její domácí verzi. Skleničky vám budou v komoře rychle přibývat a čalamádu si dopřejete, kdykoliv na ni budete mít chuť. A domácí je prostě domácí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá čalamáda Uncle Bens
Včas si kupte vše, co bude na čalamádu potřeba a jakmile budete mít suroviny po ruce, můžete se pustit do přípravy směsi.
- Na základní dávku budete potřebovat tuto zeleninu: 1 kg cukety, 1 kg čerstvých paprik, 500 g cibule a 1 velkou mrkev. Na ochucení si připravte ještě sójovou omáčku (6 lžic), worcestrovou omáčku (6 lžic), olej (250 ml), pálivý a sladký kečup (celé sklenice), sůl (1 lžíce), cukr (2 lžíce).
- Zeleninu očistěte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky nakrájejte na nudličky, mrkev nastrouhejte na struhadle. Mladou cuketu použijte celou, starší zbavte slupek a semen, pak ji nakrájejte na kostičky.
- Zeleninu smíchejte se všemi surovinami a pomalu vařte 25 minut. Občas zamíchejte.
- Směs naplňte do skleniček (nejlépe do šroubovacích, které se snadno zavírají), při plnění dobře poslouží nálevka. Otřete hrdla skleniček (pokud je potřeba) a skleničky dobře uzavřete víčkem.
- Sterilujte 20 minut při 85 °C. Pokud nemáte zavařovací hrnec, bude vám stačit i obyčejný větší hrnec. Položte do něj složenou utěrku a nalijte asi 2–3 cm vody, na utěrku narovnejte sklenice určené k zavaření. Hrnec uzavřete pokličkou a položte na sporák. Za mírného probublávání vařte 20 minut. Pak skleničky vytáhněte, položte na utěrku, přikryjte utěrkou a nechte pozvolna zchladnout.
- Hotová směs je výbornou studenou i ohřátou přílohou např. k masu a těstovinám, hodí se i pod dušené maso a do masových směsí.
- Tip: Než se pustíte do přípravy této dobroty, přečtěte si komentáře pod receptem na čalamádu Uncle Bens. Naši čtenáři tam totiž píší své nápady, jak směs lze upravit nebo obměnit a možná vás některá rada zaujme. Jednou z možností je místo koupeného kečupu využít doma vypěstovaná rajčata.
Podívejte se na kompletní znění receptu na čalamádu Uncle Bens.
Můžete vyzkoušet i další zajímavé recepty, do kterých zpracujete cuketu:
Budeme rádi, když i vy přispějete svými nápady, zkušenostmi a recepty. Těšíme se na ně.
Komentáře