Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Filipojakubská noc je spojena s lidovým zvykem pálení čarodějnic, kdy se taktéž slaví odchod zimy a příchod očekávaného jara. V rámci těchto oslav se pak lidé scházejí u ohňů, které dříve měly ochraňovat před vším zlým.

V dnešní době je filipojakubská noc spojena s čarodějnicemi tak, že se (nejen) děti převlékají do čarodějných kostýmů a užívají si různé soutěže a zábavné akce. Večer se pak zapalují velké vatry, u kterých se sedí a opékají se nařezané špekáčky.

Jak připravit čarodějnické prsty

Ozvláštněte "pálení" a připravte skvělé občerstvení, které zaujme už z dálky. Na čarodějných prstech si nepochutná každý - chce to notnou dávku odvahy. Po prvním nesmělém ochutnání pak ale začnou mizet ze stolu rychlostí blesku.

Na 12 čarodějnických prstů potřebujete 45 g másla, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového aroma, 2 lžíce mléka a 1 lžičku kakaa. Na dozdobení pak 12 půlek oloupaných mandlí a rybízovou marmeládu.

  1. Plech vyložte pečicím papírem a troubu dejte předehřát na 175 °C.
  2. Do mísy vsypte mouku, cukr a kakao a promíchejte. Následně přidejte povolené máslo, vanilkové aroma a mléko.
  3. Směs pečlivě zpracujte do hladkého a nelepivého lineckého těsta. To pak vložte alespoň na 30 minut vychladit do lednice (klidně však i do druhého dne).
  4. Z vychlazeného těsta vytvarujte 12 malých válečků podobných prstům.
  5. Každý váleček lehce zmáčkněte prstem na dvou místech - na prostřením výstupku (stejně jako na výstupcích na obou koncích) udělejte za pomoci párátka takové rýhy, jako máme na kloubech prstů. Na konec připravených válečků přimáčkněte půlku mandle, která bude představovat nehet.
  6. Vytvarované prsty přesuňte na připravený plech s pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15 minut.
  7. Po upečení sloupněte z "prstů" mandle, místo pod nimi namažte marmeládou a přimáčkněte je zpět. Stejně tak můžete do marmelády namočit konce prstů, případně čokoládou "nalakovat" mandlové nehty. Získáte tak reálnější vzhled.

Kromě těchto prstů však nezapomeňte na různě nařezané špekáčky, bez kterých by se žádný oheň v tuto noc neobešel. A pokud vám nějaký ten ohněm ovoněný špekáček zbyde, zkuste z něj připravit třeba oblíbený buřtguláš - jistě zabodujete.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli