Jak upéct kefírový chléb? Výživný chleba můžete obohatit o semínka nebo ořechy
Kefírový chleba je skvělou alternativou ke klasickému pečivu. Kefír pomáhá k lepší konzistenci těsta a přispívá k jemné chuti. Připravit jej můžete jak s droždím, tak s kváskem. Vychutnejte si domácí chléb bez zbytečných přísad.
Pokud hledáte způsob, jak upéct chleba, který je vláčný, chutný a zároveň dobře stravitelný, vyzkoušejte chleba s kefírem. Kefír dodává těstu jemnou kyselkavou chuť a přispívá k lepší fermentaci. Výsledkem je nadýchaný a aromatický bochník, který se skvěle hodí k polévkám, pomazánkám nebo jen tak s máslem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat kefírový chleba
Jakýkoli oblíbený recept na chleba může být pozměněn na kefírový. Stačí zcela či jen částečně nahradit vodu kefírem. Ten by měl mít pokojovou či mírně vyšší teplotu, aby těsto dobře kynulo.
- Kefír obsahuje přírodní bakterie a kvasinky, které pomáhají těstu lépe kynout. Díky tomu je chleba nadýchanější a má delikátní chuť. Navíc přispívá k lepší stravitelnosti pečiva, protože podporuje fermentaci mouky.
- Při pečení chleba z droždí si nejprve rozdrobte požadované množství droždí do vlahého kefíru a nechte vzejít kvásek. Následně přidejte zbývající suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte dobře nakynout. Těsto stočte do ošatky a po vykynutí upečte v troubě rozpálené na 250 °C. Po 15 minutách teplotu snižte a chleba dopečte při 200 °C.
- Jste-li zvyklí pracovat s kvasem, použití kefíru místo vody vás může překvapit urychlením jinak dlouhého kynutí. I v tomto případě postupujte tak, jak jste při pečení chleba zvyklí, jen vodu nahraďte vlahým kefírem.
- Chléb můžete upéct ještě zdravěji, pokud použijete celozrnnou mouku, semínka nebo oříšky.
Domácí chleba s kefírem je skvělým způsobem, jak si dopřát kvalitní pečivo bez zbytečných přísad. Díky kefíru získá chléb nejen zajímavou chuť, ale také lepší strukturu. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik třeba v následujícím receptu a do komentářů pod článkem napište, zda-li měl chleba úspěch.
Komentáře