Jak udělat cibulový čaj? Účinný pomocník pomáhá při nachlazení i kašli
Cibulový čaj je naprostým pokladem v chladných dnech a zimním období. Věděly to i naše babičky, proto se recept na něj předává z generace na generaci. Napomáhá při nachlazení, kašli a začínajícím virózám. Čaj z cibule je jednoduchý a účinný.
Přírodní zdroje jsou většinou první volbou, kterou volíme, pokud se potýkáme s nejrůznějšími obtížemi. Během chladného počasí jsou to nejčastěji bolesti v krku, nachlazení a kašel. Věděli jste, že běžná surovina v podobě cibule je dokonalý lék na tyto obtíže? Funguje jako přírodní antibiotikum, posiluje imunitu a napomáhá vykašlávání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cibulový čaj
Čaj připravujeme z čerstvé cibule, ze které vylouhujeme jen to nejlepší pro naše zdraví. Babičky často do cibulového čaje přidávaly také majoránku, která má výborné protizánětlivé účinky a podporuje dobré trávení. Pro chuť a posílení můžeme přidat nastrouhaný zázvor a lžíci bylinek jako je mateřídouška, heřmánek nebo šalvěj, které jsou nápomocné při nachlazení.
- Na 1 dávku cibulového čaje budete potřebovat: 2 velké cibule, 2 vrchovaté lžíce majoránky, 800 ml vody, 1,5 citronu a med podle chuti.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a nasypte do větší nádoby nebo konvice.
- Přidejte sušenou majoránku a zalijte vroucí vodou.
- Vše nechte zakryté odstát alespoň 15 minut, můžete však klidně i 30 minut.
- Sceďte a dochuťte medem a citronem. Pijte 1 šálek 3x denně do odeznění obtíží.
- Pokud cibule příliš nelahodí vašim chuťovým pohárkům, vyzkoušejte s cibulí louhovat skořici a hřebíček. Toto koření má zároveň zahřívací účinky, což je ideální v chladném a zimním počasí.
Cibuli z čaje nemusíte nutně vyhodit. Výborně se hodí na zahuštění omáček nebo na přípravu francouzské cibulačky, jak vám ukáže náš videonávod:
Zdroje informací:
encyklopedie.biooo.cz: Cibule kuchyňská (allium cepa)
salveo.cz: Majoránka:voní, chutná, konejší a léčí
Komentáře