Jak udělat cuketové brownies? Zelenina těsto krásně zvláční, ale chuť nezmění
Brownies z anglického brown, hnědá, získalo své jméno díky barvě, kterou v této oblíbené americké pochoutce zajistí kvalitní kakao. Příprava je opravdu snadná, a když do brownies nastrouháte cuketu, docílíte vláčného těsta, které se po upečení bude rozplývat na jazyku.
Cuketa je zelenina, která má neutrální chuť, a proto se výborně hodí i při sladkém pečení. Právě proto, že není v těstě vůbec cítit, představují moučníky z cukety jednoduchý způsob, jak do dětí dostat trochu zeleniny ve formě odpolední svačinky, kterou s úsměvem sní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cuketové brownies?
Na jeden plech budete potřebovat tyto suroviny: 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 hrnek krupicového cukru, 1/2 hrnku kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody, 2 hrnky nastrouhané cukety a špetku soli.
- Pokud máte mladé cukety, není potřeba je před strouháním loupat. Nastrouhanou cuketu je však nutné nechat vypotit přebytečnou vodu, stačí chvíli v cedníku. Cuketu můžete lehce posolit, bude se potit více. Vodu z cukety následně vymačkejte.
- Všechny sypké ingredience smíchejte. Přidejte rostlinný olej, cuketu a řádně promíchejte. Pokud se vám těsto bude zdát příliš tuhé, můžete přidat trochu vody.
- Jestliže máte rádi oříšky, nasekané je přidejte do těsta. Opravdoví milovníci sladkého si do těsta nakrájí svou oblíbenou čokoládu.
- Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Zda je brownies upečené, to zjistíte pomocí špejle.
- Po vychladnutí moučník rozřežte na jednotlivé kostičky, které můžete posypat nasekanými pistáciemi nebo lesním ovocem.
Nevíte, co s hojnou úrodou cuket? Zkuste si je zavařit na zimu podle našeho videoreceptu:
Komentáře