Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jste již všechny cuketové speciality? Jistě vás vyvedeme z omylu. Tato dobrota v podobě cuketových noků není příliš známá a přitom se vám z ní budou dělat boule za ušima. Noky jsou velmi jednoduché a rozplývají se na jazyku.

Noky neboli gnocchi jsou původně italský pokrm, který si získal své milovníky po celém světě. V tradičním receptu jsou připravovány z bramborového těsta, avšak čím dál častěji oblíbené jsou nejrůznější obměny jako dýňové noky, hráškové či právě cuketové, které připravujeme přímo ze syrové cukety, čímž si ušetříme spoustu práce. Navíc jsou noky díky cuketě nadýchané a svou jemnou chutí se hodí k jakékoliv omáčce, špenátu, nebo pečenému masu

Jak udělat noky z cukety

Na cuketové noky potřebujeme pouze 3 suroviny: cuketu, hrubou mouku a vejce. Podle chuti můžeme přidat česnek a mletý kmín. K cuketě se skvěle hodí také bazalka a muškátový oříšek. Uvařené cuketové noky podáváme jako samostatný chod s opečenou cuketou, posypané parmezánem, nebo jako přílohu k oblíbeným pokrmům. Na 3 porce budeme potřebovat: 800 g mladé cukety, 270 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl. 

  1. Cuketu omyjeme, rozpůlíme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Poté ji osolíme, promícháme a necháme vypotit. Průběžně promačkáváme. 
  2. Cuketu dáme do mísy, přidáme vejce, koření podle chuti a mouku (podle potřeby doplníme tak, abychom těsto mohli tvarovat). 
  3. Z těsta tvoříme navlhčenými dlaněmi malé kuličky (každá asi 25–30 g) a vhazujeme do osolené vroucí vody. Místo kuliček můžeme lžící tvarovat tradiční noky
  4. Jakmile vyplavou na povrch, scedíme je a promícháme s rozpuštěným máslem nebo s výpekem z masa. 

K jemným cuketovým nokům se dokonale hodí nakyslé cuketové zelí a dokřupava smažená cibulka. 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky