Jak uvařit cuketové zelí? Je jednoduchou a výtečnou alternativou zelí hlávkového
Cuketové zelí je skvělou přílohou, vhodnou místo klasického zelí. Pokud máte velkou úrodu cuket a zkoušíte další recepty na jejich využití, nezapomeňte ani na zelí. Chutná totiž výborně, je jemné a připomíná kedlubnové nebo hlávkové zelí.
Na cuketové zelí můžeme využít mladší i vyzrálé cukety. Mladé cukety zpracujeme snadno, nemusíme je loupat ani zbavovat semen, ale příprava starších cuket bude trochu pracnější. Tyto plody jsou tužší a je potřeba oloupat pevné slupky, zbavit se musíme také tuhých semen. K jejich vydlabání využijeme pevnou lžíci a na loupání použijeme buď kuchyňskou škrabku nebo ostrý nůž.
Jak udělat cuketové zelí
Na postupu není nic složitého, jen je potřeba vědět, jak na to. Když se budete držet osvědčeného receptu, určitě se zelí povede.
- Připravte si 2 větší cukety, 1 cibuli, máslo a 1 lžíci hladké mouky. Na ochucení budete potřebovat pouze cukr, ocet, kmín a sůl.
- Cukety oloupejte a velká semena z nich odstraňte, pak cukety nahrubo nastrouhejte. K tomu vám stačí obyčejné kuchyňské struhadlo, ale na elektrickém to půjde rychleji.
- Nastrouhanou cuketu osolte a nechte asi půl hodiny odpočívat v cedníku. Během té doby z ní odkape přebytečná voda.
- Dále na másle zpěňte nakrájenou cibuli, zasypte ji lžící mouky a osmahněte za stálého míchání.
- Pak přidejte nastrouhanou cuketu, kmín, cukr a ocet podle chuti.
- Tip 1: Pokud nechcete zahušťovat moukou, vynechte ji. Zahušťování není nutné, případně můžete zahustit např. syrovým nastrouhaným bramborem, který přimícháte zároveň s nastrouhanou cuketou.
- Tip 2: Pro ještě lepší chuť můžete k cuketě přidat ještě nastrouhané velké jablko, nejlépe sladkokyselé.
- Zelí uveďte do mírného varu, ale vařte nejvýše 5 minut, při delším vaření by cuketa ztratila strukturu a rozvařila by se.
- Cuketové zelí použijte stejně jako hlávkové zelí, můžete k němu podávat knedlíky a maso, vegetariáni např. sójové nudličky nebo kostky.
Celý postup přípravy cuketového zelí zhlédnete v následujícím videoreceptu:
Komentáře