Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vůně bramboráků je neodolatelná, česnek a majoránka v kombinaci s bramborami dokáží divy. Jenže v létě máme nadbytek cuket, tak proč je nezkusit zpracovat obdobným způsobem. Když to vyzkoušíte podle našeho receptu, budou vaše cuketové bramboráky (cukeťáky) chutnat báječně.

Smažené placičky už při smažení krásně voní a lákají celou rodinu do kuchyně. Využít na ně můžete i starší cuketu, jen musíte odstranit tuhá semínka. Použití mladé cukety je snazší - nemusí se loupat ani zbavovat semen, navíc se jednoduše strouhá, protože je zatím jemná a křehká.

Jak udělat cuketový bramborák

Potřebovat budete jednu cuketu, dvě vajíčka, majoránku a česnek (raději více), sůl, trochu mléka a hladké mouky, na smažení olej. Kdo chce, připraví si ještě kousek tvrdého sýra.

  1. Cuketu najemno nastrouháme buď na obyčejném nebo na elektrickém struhadle. Poté ji posolíme a po chvíli vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. K cuketě přidáme utřený česnek, dále hladkou mouku, majoránku, sůl, vejce a trochu mléka. Ze všech surovin vymícháme kašovité těstíčko.
  3. Na rozehřátém oleji smažíme tenké placičky z obou stran, pěkně dozlatova.
  4. Když placky hned po usmažení posypeme strouhaným sýrem, krásně se rozteče a placky budou ještě lepší.

Cuketové placky jsou nejlepší hned po usmažení, ale chutnají i studené. Můžeme je jíst "jen tak", třeba s čerstvou zeleninou nebo se zeleninovým salátem, výborné jsou k pečivu (i jako svačina na výlet), můžeme k nim podávat brambory na různé způsoby (vařené nebo zpracované na bramborovou kaši či bramborový salát). 

Podívejte se na celé znění receptu na cuketový bramborák.

Z cuket se dají připravovat ještě další placičky a karbanátky - máme pro vás i jiné výborné recepty.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky