Jak udělat dobrou žemlovku. Vyzkoušejte více variant oblíbeného moučníku s jablky
Žemlovka patří mezi levná jídla, do kterých se pustíme, když doma nemáme mnoho surovin. Stačí nám totiž starší rohlíky, mléko a jablka. Další potřeby nejspíš máme po ruce. Žemlovka ale nemusí být jen "obyčejná". Můžeme ji různými způsoby vylepšit.
Výhodou žemlovky je i to, že se na ní nedá mnoho co zkazit. Naopak se dá připravovat na různé způsoby, a pokaždé si pochutnáme. Základní verzi žemlovky snadno připraví i začátečníci podle jiného článku - viz odkaz:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žemlovka v mnoha variantách
Když připravujeme žemlovku, můžeme po libosti experimentovat.
- Obvykle ji pečeme z rohlíků nebo z plátků veky, ale hodí se i starší mazanec nebo vánočka.
- Použít můžeme dokonce pečivo celozrnné.
- Kdo chce, přidá do mléka trochu předem namočených jemných ovesných vloček, nebo menší množství celozrnné mouky. V tom případě je vhodné nechat pekáč s připravenou žemlovkou asi půl hodiny stát na lince, pak teprve vložit do trouby.
- Nakrájené pečivo namáčíme do mléka, vhodné je obyčejné nebo rostlinné (domácí, krabicové i v prášku).
- Kromě jablek se dá použít i jiné ovoce, např. meruňky nebo švestky. Ovoce rozpůlíme a pecky odstraníme ještě před pečením.
- Na ovoce je možné položit velmi chutnou tvarohovou vrstvu.
- Pro ještě lepší chuť a výživnost přidáme sušené rozinky nebo ořechy.
- Do žemlovky používáme máslo nebo olej.
- Krátce před dopečením je možné žemlovku ozdobit sněhovou vrstvou a ještě dopéct.
- Při podávání žemlovku přisladíme práškovým cukrem nebo medem.
- K posypání hotové žemlovky lze použít strouhaný kokos.
- Někdo si zase rád přidá na ozdobu kopeček šlehačky, zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Jak udělat pochoutkovou žemlovku
Podle následujícího receptu, který je doplněný videem, připravíme výbornou žemlovku, na kterou kromě základních surovin budeme potřebovat ještě tvaroh a vanilkový pudink. Tento recept patří na našem webu mezi moučníky s jablky k těm nejžádanějším.
Komentáře