Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Zdroj: Toprecepty

Obložené chlebíčky a jednohubky rozhodně patří ke klasice, která nesmí chybět na žádné oslavě. Nechte se inspirovat našimi pomazánkami a zdobením chlebíčků, na kterých si všichni pochutnají.

Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená pomazánkou, kterou pak zdobíme podle své chuti a fantazie. Nejčastěji pokládáme na chlebíčky sýry, uzeninu, kyselé okurky, papriku a vařená vejce

Jakou pomazánku na chlebíčky

Není zde žádné univerzální pravidlo, které by určovalo, jaká musí být pomazánka na obloženém chlebíčku. Avšak mezi ty nejoblíbenější patří:

  1. Bramborová pomazánka: Chutí připomíná bramborový salát a k chlebíčkům se dokonale hodí. Připravíme ji z nastrouhaných vařených brambor, kyselých okurek, vajec a salámu. Vše spojíme majonézou a dochutíme. Pro oživení můžeme přidat kousek nastrouhané vařené mrkve a celeru
  2. Vajíčková pomazánka: Pokud byste si rádi odpočinuli od bramborových kombinací, vajíčková pomazánka bude to pravé. Připravíme ji z vajec uvařených natvrdo. Bílky pokrájíme a žloutky smícháme s hořčicí a změklým máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a kyselou okurku, a dochutíme. 
  3. Česneková pomazánka: Tato pomazánka je velmi rychlá, připravená ze surovin bez vaření, a příjemně štiplavá po česneku. Připravíme ji smícháním másla, taveného sýru a prolisovaného česneku. Dochutíme solí a pepřem, a máme hotovo. 
  4. Trochu kalorický, ale chuťově skvělý, je na chlebíčky vlašský salát, který můžeme připravit z vařených brambor, salámu, sterilovaného hrášku a okurek, i s kouskem vařeného celeru a mrkve. Chuť dodá majonéza, hořčice a worcester

Čím zdobit chlebíčky

S výše uvedenými pomazánkami sladíme téměř jakékoli pohoštění.

  • Nejčastěji je zdobíme šunkou, salámem, nebo debrecínkou, které stočíme do úhledného tvaru. Používáme tenké plátky, silné by nevypadaly pěkně. 
  • Většinou nechybí ani natvrdo uvařené vejce, které nakrájíme kráječem (nebo nožem) na plátky. Můžeme je lehce osolit a poprášit mletou sladkou paprikou, vypadá pak velmi hezky. 
  • Také můžeme přidat kousek sýra - Eidamu, uzeného sýru nebo Hermelínu. Nevybíráme příliš pikantní a výrazný sýr, který by se pak chutí přebíjel s pomazánkou. 
  • Poslední komponent dodá chlebíčku barevnost. Můžeme použít kousek petrželky, okurky, papriky, nebo rajčete. Volíme vše na plátky nebo proužky krájené, aby se chlebíček dal pohodlně konzumovat. 

A protože nejlepší veka na chlebíčky je ta domácí, která se s kupovanou nedá srovnat, vyzkoušejte si ji upéct podle našeho videonávodu

 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

janatka: To nás těší. :)

Připravuji podle tohoto receptu každým rokem. :-)

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli