Jak udělat domácí salko? Vynikající slazené mléko získáte pouze ze tří surovin
Slazené kondenzované mléko salko využíváme do mnoha sladkých receptů, a to pečených i nepečených. Běžně je k dostání v obchodě, ale snadno a levněji si jej uvaříte doma a věřte, že už nebudete chtít jiné.
Před vánočními svátky je po slazeném kondenzovaném mléce obrovská poptávka. Aby ne, je totiž nedílnou součástí vánočních likérů, krémů, řezů a cukroví jako jsou rafaelo kuličky nebo plněné ořechy. Odteď vás žádný prázdný regál v obchodě nevyděsí, protože slazené mléko jednoduše připravíte i doma a ještě chutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat domácí salko
Salko je výbornou pochoutkou, která okamžitě navodí vánoční atmosféru. Poctivým prošleháváním metličkou při přípravě docílíme krásně hladkého mléka, které bude postupně houstnout. A jak na to?
- Na 1 dávku domácího slazeného mléka salka potřebujete: 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.
- Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem. Přidejte cukr, máslo a rychle vše přiveďte k varu.
- Ztlumte plamen a vařte za stálého míchání asi 20 minut. Mléko by mělo ke konci při rychlejším míchání pěnit.
- Po krátkém zchlazení mléko zhoustne. V lednici vydrží asi týden.
Tip: Pro získání karamelového salka nalijte připravené salko do sklenice, uzavřete víčkem a pozvolna vařte ve vodní lázni 1,5 hodiny.
Domácí salko si snadno uvaříte podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujete Salko od dětství až do dnešních dnů? Z kondenzovaného mléka lze vytvořit celé spektrum cukroví, dokonce i vánoční likér
Ta nejjednodušší pomazánka na chlebíčky: Suroviny na ni má každý doma a hotová je vmžiku
Komentáře