Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slazené kondenzované mléko salko využíváme do mnoha sladkých receptů, a to pečených i nepečených. Běžně je k dostání v obchodě, ale snadno a levněji si jej uvaříte doma a věřte, že už nebudete chtít jiné.

Před vánočními svátky je po slazeném kondenzovaném mléce obrovská poptávka. Aby ne, je totiž nedílnou součástí vánočních likérů, krémů, řezů a cukroví jako jsou rafaelo kuličky nebo plněné ořechy. Odteď vás žádný prázdný regál v obchodě nevyděsí, protože slazené mléko jednoduše připravíte i doma a ještě chutnější. 

Jak udělat domácí salko

Salko je výbornou pochoutkou, která okamžitě navodí vánoční atmosféru. Poctivým prošleháváním metličkou při přípravě docílíme krásně hladkého mléka, které bude postupně houstnout. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku domácího slazeného mléka salka potřebujete: 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla. 
  2. Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem. Přidejte cukr, máslo a rychle vše přiveďte k varu. 
  3. Ztlumte plamen a vařte za stálého míchání asi 20 minut. Mléko by mělo ke konci při rychlejším míchání pěnit. 
  4. Po krátkém zchlazení mléko zhoustne. V lednici vydrží asi týden

Tip: Pro získání karamelového salka nalijte připravené salko do sklenice, uzavřete víčkem a pozvolna vařte ve vodní lázni 1,5 hodiny

Domácí salko si snadno uvaříte podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

 

Další tipy a triky