Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chceme-li sobě i dětem dopřát kvalitní šunku, je třeba pečlivě pročítat etikety, mnohdy se stejně ale určitým složkám nevyhneme. Přitom výroba domácí šunky není nic složitého. Jediným záporem je její krátká trvanlivost.

Jestli však máte doma více hladových a mlsných strávníků, můžete si být jisti, že se šunka sní. Chuťově se minimálně vyrovná té z obchodu, spíše ale bude ještě chutnější. A pokud oželíme obvyklou růžovou barvu, vyhneme se zcela i dusitanové soli.

Jak udělat domácí šunku v šunkovaru

Šunkovar doporučujeme všem, kteří dělají šunku pravidelně, není ale nezbytně nutný. Jde to i bez šunkovaru, ovšem s ním je práce snadnější.

  • Šunku můžeme vyrobit z libovolného druhu masa. Nejčastěji se připravuje z vepřové kýty nebo plece, z kuřecích či krůtích prsou nebo z králičího masa. Druhy masa můžete také nakombinovat.
  • Nejprve maso důkladně očistíme od tuku a odblaníme.
  • Dvě třetiny masa pokrájíme na malé kostky o velikosti 2x2 cm
  • Zbývající jednu třetinu masa umeleme v masovém mlýnku.
  • Maso osolíme, přidáme řeznickou sůl (ta není nezbytně nutná, můžeme ji vynechat, jen šunka nebude růžová, ale šedivá), moučkový cukr a studenou vodu.
  • Maso mícháme buď v kuchyňském robotu s hnětacím hákem, a to po dobu 10 minut, nebo ručně minimálně 20 minut.
  • Během míchání se začne z masa uvolňovat bílkovina, což se projeví jako silně lepící hmota.
  • Maso necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hodin, během kterých ho můžeme ještě promíchat.
  • Šunkovar naplníme masovou směsí, uzavřeme a necháme pod tlakem ještě dvě hodiny odpočívat.
  • Vložíme do hrnce s vodou o teplotě 77 °C a udržujeme danou teplotu po dobu 90 minut.
  • Poté šunkovar vložíme do studené vody a necháme úplně vychladnout. Teprve nyní můžeme šunkovar povolit a vyjmout hotovou šunku.
  • Šunka bez rychlosoli má trvanlivost 2–3 dny, s rychlosolí o něco delší.

Trvanlivost hotové šunky prodloužíme, pokud ji zavakuujeme nebo zamrazíme. S domácí šunkou nakládáme stejně jako s kupovanou. Kromě přímé spotřeby ji můžeme zakomponovat i do vaření hlavního jídla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více