Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Droždí je základní surovinou pro pekařské a cukrářské výrobky. Jde o živé buňky kvasinek, které ke svému růstu potřebují cukr. Při vaření polévky a polévkových knedlíčků se droždí používá pro svou osobitou chuť a vůni.

Drožďová polévka byla v minulosti připravována pro svou jednoduchost a pozitivní účinky na zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Polévka stála jen pár korun, proto se vařila i v rodinách, které měly hluboko do kapsy.

Jak připravit drožďovou polévku

Postup je jednoduchý a můžeme si přitom zvolit, kolik droždí použijeme:

  1. Na tuku orestujeme najemno pokrájenou cibuli, pak i česnek.
  2. Rozdrobíme 1–2 kostky droždí a mícháme, dokud se nerozpustí.
  3. Základ zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a opepříme.
  4. Přidáme na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a vaříme.
  5. Okamžitě po odstavení polévky rozmícháme do horké tekutiny vejce.

Jak připravit drožďové knedlíčky

Pro zvýraznění chuti polévky můžeme připravit drožďové kapání, noky nebo knedlíčky. Připravíme je rozpuštěním droždí na oleji s orestovanou cibulkou. Po vychladnutí přidáme malé vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Vše zahustíme jemnou strouhankou a zavaříme do polévky.

Stále si nejste jisti, jak na drožďové knedlíčky? Naše video vás provede krok za krokem jejich přípravou:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky