Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dukátové buchtičky jsou pro mnohé z nás symbolem našeho dětství a památkou na školní jídelnu. I toto prosté jídlo, jako jsou kynuté buchtičky přelité voňavou vanilkovou omáčkou, může být naprosto dokonalým obědem.

Dukátové buchtičky připravujeme z nadýchaného kynutého těsta. Celý pekáček vyskládáme menšími kuličkami, ze kterých vzniknou po upečení buchtičky. Krém, kterým buchtičky na talíři polijeme, by měl mít žlutou barvu po žloutcích a vonět dokonale po vanilkovém lusku.

Jak připravit buchtičky s krémem

Na nadýchané buchtičky potřebujeme následující suroviny: 

  1. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
  3. Všechny suroviny na buchtičky smícháme v míse - mléko přiléváme postupně podle potřeby. Vypracujeme těsto, které necháme v teple kynout.
  4. Z vykynutého těsta odtrháváme kousky a tvarujeme menší buchtičky. Dáváme jednu vedle druhé do pekáče vymazaného máslem. Mezi buchtičkami necháváme kousek místa, jelikož při pečení nakynou. Mezi sebou je potíráme máslem, aby se neslepily.
  5. Těsto necháme ještě asi 30–45 minut kynout, pak pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180–200 °C a pečeme dozlatova zhruba 30–35 minut.
  6. Nyní si připravíme vanilkový krém. Vezmeme menší hrnec, do kterého nalijeme smetanu s mlékem, přidáme citrónovou kůru a zrníčka z vanilkového lusku. Na nízkém stupni pozvolna ohříváme asi 10 minut.
  7. V misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. K nim pomalu a za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko. Na závěr krém osladíme podle vlastní chuti.
  8. Upečené buchtičky vyskládáme na talíř a zalijeme vanilkovým krémem.

Buchtičky s krémem jsou perfektní pro všechny milovníky sladkých obědů. Vyzkoušet si je můžete podle videonávodu z úvodu článku.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky