Jak udělat dušené zelí? K přípravě lze použít zelí čerstvé, kysané i sterilované
Dušené zelí se řadí ke klasickým přílohám v české kuchyni. Připravit ho lze v mnoha obměnách za použití nejrůznějších přidaných ingrediencí, základ je však vždy stejný. Připravte si lahodné dušené zelí spolu s námi.
Pečené maso s dušeným zelím a knedlíkem představuje velmi oblíbené jídlo, a to především během podzimního a zimního období, kdy s velkou radostí vítáme syté (i tučné) pokrmy, které nás zároveň i zahřejí v chladných a pochmurných dnech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dušené zelí
K přípravě dušeného zelí potřebujete: zelí (čerstvé, kysané či sterilované), sádlo, cibuli, bobkový list, nové koření, kmín, sůl, cukr a mouku či bramboru k zahuštění.
- Čerstvé zelí pokrájejte na nudličky. Pokud jste zvolili zelí v nálevu, sceďte ho a v případě potřeby, tedy přílišné kyselosti, ho propláchněte. Lze ho však i spařit.
- Cibuli pokrájejte najemno a orestujte dozlatova na 2 lžících sádla (či oleje).
- Kysané či sterilované zelí nakrájejte na menší kousky, to čerstvé předem spařte.
- Připravené zelí přidejte ke zlatavě osmažené cibulce a jen zlehka podlijte, nejlépe troškou vývaru či vína, ale k podlití samozřejmě postačí i voda.
- Přidejte koření - bobkový list, nové koření, kmín, cukr a nechte zelí dusit pod pokličkou do změknutí (zhruba 15–20 minut podle typu zelí). Ochutnávejte.
- Dostatečně změklé zelí je nyní potřeba zahustit. K tomu se nejčastěji používá záklechtka, jejíž příprava spočívá v dokonalém rozmíchání mouky ve vodě. Pokud nemáte rádi zahušťování za pomoci mouky, můžete použít bramboru.
- Po zahuštění je potřeba zelí provařit, aby se ztratila moučná chuť záklechtky, (alespoň 15 minut), v případě syrové brambory vařte zelí do jejího rozvaření.
- Čerstvé zelí se na závěr musí dochutit octem, aby se vyvážily jeho žádoucí chutě, tedy sladkost a kyselost. Dochucujte postupně, chutě se propojí a poté umocní.
Jak připravujete dušené zelí vy? Někdo smaží cibuli na tuku z vyškvařené slaniny, kterou nakonec také přidá do zelí, jiní do něj zase přidávají brusinkové zavařeniny nebo vynechávají divoké koření a k ochucení použijí pouze cukr a ocet. Ať nebo tak, určitě si na zelí vždy pochutnáme. Vyzkoušíte karamelizované zelí podle Oldy?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno a poměrně rychle nakrájet hlávku zelí. Po zhlédnutí názorného videa si s pevnými hlávkami snadno poradíte
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Komentáře