Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené zelí se řadí ke klasickým přílohám v české kuchyni. Připravit ho lze v mnoha obměnách za použití nejrůznějších přidaných ingrediencí, základ je však vždy stejný. Připravte si lahodné dušené zelí spolu s námi.

Pečené maso s dušeným zelím a knedlíkem představuje velmi oblíbené jídlo, a to především během podzimního a zimního období, kdy s velkou radostí vítáme syté (i tučné) pokrmy, které nás zároveň i zahřejí v chladných a pochmurných dnech.

Jak připravit dušené zelí

K přípravě dušeného zelí potřebujete: zelí (čerstvé, kysané či sterilované), sádlo, cibuli, bobkový list, nové koření, kmín, sůl, cukr a mouku či bramboru k zahuštění.

  1. Čerstvé zelí pokrájejte na nudličky. Pokud jste zvolili zelí v nálevu, sceďte ho a v případě potřeby, tedy přílišné kyselosti, ho propláchněte. Lze ho však i spařit.
  2. Cibuli pokrájejte najemno a orestujte dozlatova na 2 lžících sádla (či oleje).
  3. Kysané či sterilované zelí nakrájejte na menší kousky, to čerstvé předem spařte.
  4. Připravené zelí přidejte ke zlatavě osmažené cibulce a jen zlehka podlijte, nejlépe troškou vývaru či vína, ale k podlití samozřejmě postačí i voda.
  5. Přidejte koření - bobkový list, nové koření, kmín, cukr a nechte zelí dusit pod pokličkou do změknutí (zhruba 15–20 minut podle typu zelí). Ochutnávejte.
  6. Dostatečně změklé zelí je nyní potřeba zahustit. K tomu se nejčastěji používá záklechtka, jejíž příprava spočívá v dokonalém rozmíchání mouky ve vodě. Pokud nemáte rádi zahušťování za pomoci mouky, můžete použít bramboru.
  7. Po zahuštění je potřeba zelí provařit, aby se ztratila moučná chuť záklechtky, (alespoň 15 minut), v případě syrové brambory vařte zelí do jejího rozvaření.
  8. Čerstvé zelí se na závěr musí dochutit octem, aby se vyvážily jeho žádoucí chutě, tedy sladkost a kyselost. Dochucujte postupně, chutě se propojí a poté umocní.

Jak připravujete dušené zelí vy? Někdo smaží cibuli na tuku z vyškvařené slaniny, kterou nakonec také přidá do zelí, jiní do něj zase přidávají brusinkové zavařeniny nebo vynechávají divoké koření a k ochucení použijí pouze cukr a ocet. Ať nebo tak, určitě si na zelí vždy pochutnáme. Vyzkoušíte karamelizované zelí podle Oldy?

Komentáře

Další tipy a triky