Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně ozáří pošmourné měsíce a jejich dužnina zpestří jídelníček. Oblíbené druhy dýní můžeme zpracovat na slané i sladké dobroty. Z dýní se peče pečivo, připravují moučníky, vaří polévky nebo marmelády. Do mnoha pokrmů potřebujeme dýňové pyré. Připravit ho doma a uchovat na později je snadné.

Velké dýně můžete zpracovat na mnoho způsobů. Návody na kompoty, džusy, kandovanou dýni i různé polévky a koláče vám nabízí náš bohatě zásobený receptář. Udělat domácí pyré je snadné. To, které zavaříte nebo zmrazíte, vám při příštím vaření nebo pečení urychlí práci. A to je velká výhoda. 

Jak udělat dýňové pyré

Budete sami překvapeni, jak snadné to je. Máte dvě možnosti postupu.

  • Pyré z vařené dýně: Nakrájenou očištěnou dýni (hokaido nemusíte loupat) vložte do kastrolu, trochu podlijte vodou a rozvařte úplně doměkka. Pak rozmačkejte nebo rozmixujte.
  • Pyré z pečené dýně: Dýni bez semínek, ale i se slupkou nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti plodu), slupkou nahoru rozložte na plech vyložený papírem na pečení a pečte při 180 °C asi hodinu. Upečenou dýni poznáte tak, že jí vidlička hladce projede. Zchladlou dužninu vydlabejte (u hokaido slupka změkne a můžete ji rozmělnit i s dužninou) a rozmačkejte nebo rozmixujte.

Jak uchovat dýňové pyré

Opět si můžete vybrat ze dvou možností.

  • Mražení se při velké úrodě vyplatí. Pyré z dýně vložte do krabiček k jednomu použití, uzavřete, označte a dejte mrazit. Vydrží asi půl roku. Pak nechte zvolna rozmrznout v chladničce.
  • Zavaření má výhodu delší trvanlivosti. Pyré nalijte do sklenice, uzavřete a zavařujte při 80 °C asi 20 minut. Zchladlé sklenice označte.

Pyré využijete při pečení chutného dýňového koláče. Začátečníkům pomůže naše názorné video.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky