Už jste ochutnali dýňový koláč? Nenechte si ujít tuto podzimní dobrotu a vyberte si nejlepší z osvědčených receptů
Dýňový koláč je ceněný a žádaný, přesto ho mnozí z nás ještě neznají. Vybrali jsme recepty, podle kterých tuto neobvyklou specialitu s úspěchem vyzkoušíme. Pokud jsme příznivci dýní, nejspíš nám koláč tak zachutná, že se nám dýní pak nebude dostávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké použít na koláč těsto
Máme dvě možnosti - buď bude dýně součástí těsta (podobně jako když pečeme jablečné nebo cuketové moučníky) nebo z ní vytvoříme horní vrstvu, kterou rozložíme na spodní těstovou část. Spodní část v tom případě tvoří obvykle jednoduché křehké nebo linecké těsto, vhodné je i listové těsto.
Dýňové pyré na vrchní část koláče
Z dýňového pyré vytvoříme vrstvu, kterou rozprostřeme na spodní těstovou část:
- Dýni pokrájíme a uvaříme nebo upečeme do změknutí. Určitou část pyré mohou tvořit jablka připravená stejným způsobem.
- Tepelně upravenou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme.
- Doplníme ji kořením podle rozpisu jednotlivých receptů (např. citronová šťáva, skořice, vanilkový cukr, mletý zázvor, mletý hřebíček) a podle chuti přisladíme.
- Pro lepší konzistenci a zjemnění se přidávají mléčné výrobky (např. smetana, tvaroh, zakysaná smetana) a vejce.
- Chuť ještě doladí předem namočené rozinky, brusinky a ořechy.
Komentáře