Dýňový koláč: Pumpkin pie má původ v Americe, upečte si ho spolu s námi
Pumpkin pie je koláč, který k podzimu patří. Příjemná oranžová barva jeho náplně rozsvítí pošmourný den a vůně i chuť náplně zaplaší splíny. Navíc jeho přípravou zaženete nudu, když kvůli špatnému počasí nemůžete ven.
Koláč nepatří k těm rychle připraveným, ale určitě se vyplatí ho upéct. Nejdříve si připravte dýňové pyré. Očištěnou dýni zvolna upečte nebo rozvařte doměkka, poté rozmačkejte či rozmixujte. S dýní dejte péct i několik jablek, pyré tím získá na chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dýňový koláč
Tato dobrota za trochu námahy a času určitě stojí, přesvědčte se sami.
- Pyré oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a strouhanou citrónovou kůrou. Dýně sama o sobě je nevýrazná, nebojte se ji ochutit ji víc.
- Formu vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem.
- Vypracujte křehké těsto, které dejte vychladit a pak rozválejte do tvaru formy. Těstem vyložte i stěny. Část těsta, pokud jej máte víc, můžete odložit a udělat z něj mřížky na koláč, které zabrání vyschnutí náplně.
- Na těsto rozetřete připravenou náplň. Celek můžete ozdobit mřížkami z těsta nebo oříšky, mandlemi či vyloupanými dýňovými semínky.
- Koláč pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut, dokud těsto na okrajích nezrůžoví. Koláč krájejte vychladnutý.
Začátečníkům pro lepší představu nabízíme názorné video na přípravu tohoto šťavnatého koláče.
Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře