Dýňový kompot: Sladkou pochoutku, která chutná po ananasu, si zamilují i ti nejmenší
Jedná se o retro pochoutku, kterou již připravovaly naše babičky. Ale nenechte se odradit, dýňový kompot nabírá stále na větší popularitě a zabodujete s ním u své rodiny i dnes. Přestože se jedná o zeleninu, dýně vás překvapí svou sladkou, jemnou, oříškovou chutí, kterou díky použitému aroma lehce přirovnáte k lahodnému ananasu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýňový kompot
Dýňový kompot se nejčastěji připravuje z větších druhů dýní. Spotřebujete do něj ty největší kusy, které se již jinam příliš nehodí. Vhodným a osvědčeným druhem je dýně Goliáš, která již podle názvu značí, že je obřích rozměrů. Vedle nešlápnete ani když použijete populárnější dýni Hokaido, máslovou dýni nebo dýni mexickou.
- Na základní dávku kompotu budete potřebovat: 3 kg očištěné dýně, 750 g cukru krupice, 1,5 l vody, 3 lžičky kyseliny citronové a 3–4 lžičky ananasového aroma.
- Dýni oloupeme, vydlabeme a navážíme 3 kg, které nakrájíme na drobné kostičky. Dáme do velké nádoby, přidáme vodu, ostatní suroviny a zamícháme.
- Dvě hodiny necháme stát a potom svaříme v hrnci dosklovata.
- Kompot plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut na teplotu 85 °C.
- Tip: Další oblíbenou přísadou na ochucení dýňového kompotu může být ananasový džus, ananasový kompot, hřebíček, skořice nebo malé množství alkoholu, např. rumu.
Na přípravu domácího dýňového kompotu se můžete podívat v našem video-receptu.
Máte i vy osvědčené recepty z dýně, které dědíte z generace na generaci? Budeme rádi, když se o ně s nimi podělíte v komentáři pod článkem.
Komentáře