Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat falešný marcipán. Jednoduché postupy a rady na výrobu jedlé modelovací hmoty
Zdroj: Top recepty

Marcipán se hodí na zdobení dortů a různých sladkých dezertů. Podle návodu snadno vytvoříme "falešný" marcipán, který není složitý na přípravu, ani náročný na suroviny. Zdobení si užijeme a uděláme radost dětem.

Pravý nebo nepravý

Důležitou součástí "pravého" marcipánu jsou mandle. V našem receptáři je ale mnoho receptů na tzv. "falešný" nebo nepravý marcipán. Poslouží také dobře a pokud rádi tvoříme, snadno z něj vyrobíme drobné ozdoby, které se nám určitě budou hodit. Do činnosti zapojíme i děti. Určitě je potěší figurky, postavičky, kytičky a další drobnosti. Navíc mohou průběžně ochutnávat.

Důležitými surovinami pro výrobu modelovací hmoty jsou především sušené mléko, moučkový cukr a med. Všechny suroviny dobře promícháme a velmi pečlivě propracujeme. Podle potřeby přidáme malé množství vlažné vody. Hmotu lze propracovat na fólii nebo na vále, který jsme posypali práškovým cukrem. Dále obvykle přidáváme potravinářskou barvu. Přesné váhové rozpisy jsou vždy u konkrétních receptů.

Jak hmotu uložit

Pokud hmotu nebudeme zpracovávat hned, uložíme ji dobře zabalenou do lednice. Před dalším použitím ji krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě a znovu propracujeme. Hmota, kterou bychom nechali "jen tak" nezabalenou, brzy začne tuhnout a vysychat.

Co z falešného marcipánu vytvořit

Z modelovací hmoty lze vytvářet mnoho pěkných motivů. Můžeme potahovat dorty, modelovat figurky a kytičky. Kombinujeme různé barvy a tvoříme podle své fantazie. Využijeme různé formičky. Nejlepší je, nechat se alespoň zpočátku inspirovat osvědčenými tvary a postupy - třeba jak vytvářet nejrůznější květy, včetně populárních růžiček. Ušetříme si tak různé nezdary. 
Tvoření z jedlé modelovací hmoty pro nás bude příjemnou relaxací. Můžeme si sednou s dětmi nebo s kamarádkou a společně si povídat a modelovat. I když se dá mnoho ozdob jednoduše koupit, z vlastnoruční výroby určitě budeme mít radost. Navíc své výrobky můžeme využít jako milé jedlé dárky.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky