Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat nejlepší holandské řízky? Připravili jsme pro vás názorné video, podle kterého je zvládnou i začátečníci na výbornou
Zdroj: Top recepty

Holandské řízky jsou velmi oblíbené, a není divu - jsou příjemně měkoučké a šťavnaté. Připravují se z mletého masa, smíchaného se strouhaným sýrem, mlékem nebo smetanou, a vajíčkem. Obalují se v trojobalu a dozlatova smaží. Jsou vhodné i pro sváteční příležitosti a díky jemné konzistenci si na nich rády pochutnají i děti.

Holandské řízky připravujeme nejen z tučnějšího vepřového, ale i z hovězího nebo drůbežího masa. "Falešné" holandské řízky lze usmažit dokonce z pomletého salámu (Gothaj, Junior). Výborně chutnají s brambory či s bramborovou kaší, ozdobené čerstvou petrželkou, kyselou okurkou, proužkem kapie a rozkojenými rajčátky.    

Suroviny na holandský řízek

Základem je mleté maso, které osolíme a promícháme s chladným mlékem nebo smetanou, a směs necháme přes noc odležet. Pak přidáme strouhaný sýr  (goudu, eidam či uzený sýr) a vejce. Směs výrazněji okořeníme (např. pepřem) a promícháme. Pokud dáváme přednost odlehčené variantě holandských řízků, nastavíme mleté maso strouhanými vařenými bramborami, a místo smetany použijeme mléko, které částečně nebo úplně nahradíme vodou.

Holandský řízek v trojobalu

Navlhčenýma rukama tvoříme z připravené směsi placičky (tj. řízky), které obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nebo na plechu v troubě. Protože se jedná o mleté maso, snadno a rychle se propeče. Podle jedné z odlehčených variant vynecháme zcela balení v trojobalu a smažíme neobalené vytvarované placičky, nebo masovou směs pouze vytvarujeme do tvaru sekané a upečeme v troubě.

Jak připravit výborné holandské řízky

Představíme vám jednoduchý recept na holandské řízky, který je doplněný názorným videem.

  1. Na směs potřebujeme 500 g mletého vepřového masa (nejlépe vepřovou plec), 200 g strouhaného eidamu. 0,5–1 hrnek mléka, sůl a pepř. Na obalení si připravíme vejce a strouhanku, na smažení olej.
  2. Maso den předem promícháme s mlékem a uložíme do chladna.
  3. Druhý den přidáme ještě sýr a směs osolíme a opepříme.
  4. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které obalujeme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Každý řízek obalíme dvakrát.
  5. Řízky smažíme v rozehřátém oleji.
Pokud vás zajímá, jaká jsou nejoblíbenější těstíčka k obalování řízků, můžete se podívat do našeho dalšího článku.

 

Komentáře

satelit: Dobrý den, k prskání obvykle dochází, když se na pánev dostane voda, stačí i velmi malé množství. Na to je potřeba být velmi opatrný. Řízky také pokládat na pánev pomalu.

Také vám holandské řízky při smažení prskají??? Co s tím?

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky