Jak udělat nejlepší holandské řízky? Připravili jsme pro vás názorné video, podle kterého je zvládnou i začátečníci na výbornou
Holandské řízky jsou velmi oblíbené, a není divu - jsou příjemně měkoučké a šťavnaté. Připravují se z mletého masa, smíchaného se strouhaným sýrem, mlékem nebo smetanou, a vajíčkem. Obalují se v trojobalu a dozlatova smaží. Jsou vhodné i pro sváteční příležitosti a díky jemné konzistenci si na nich rády pochutnají i děti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na holandský řízek
Základem je mleté maso, které osolíme a promícháme s chladným mlékem nebo smetanou, a směs necháme přes noc odležet. Pak přidáme strouhaný sýr (goudu, eidam či uzený sýr) a vejce. Směs výrazněji okořeníme (např. pepřem) a promícháme. Pokud dáváme přednost odlehčené variantě holandských řízků, nastavíme mleté maso strouhanými vařenými bramborami, a místo smetany použijeme mléko, které částečně nebo úplně nahradíme vodou.
Holandský řízek v trojobalu
Navlhčenýma rukama tvoříme z připravené směsi placičky (tj. řízky), které obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nebo na plechu v troubě. Protože se jedná o mleté maso, snadno a rychle se propeče. Podle jedné z odlehčených variant vynecháme zcela balení v trojobalu a smažíme neobalené vytvarované placičky, nebo masovou směs pouze vytvarujeme do tvaru sekané a upečeme v troubě.
Jak připravit výborné holandské řízky
Představíme vám jednoduchý recept na holandské řízky, který je doplněný názorným videem.
- Na směs potřebujeme 500 g mletého vepřového masa (nejlépe vepřovou plec), 200 g strouhaného eidamu. 0,5–1 hrnek mléka, sůl a pepř. Na obalení si připravíme vejce a strouhanku, na smažení olej.
- Maso den předem promícháme s mlékem a uložíme do chladna.
- Druhý den přidáme ještě sýr a směs osolíme a opepříme.
- Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které obalujeme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Každý řízek obalíme dvakrát.
- Řízky smažíme v rozehřátém oleji.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Komentáře
27. 1. 2024 23:34
27. 1. 2024 14:54