Jak udělat nejlepší holandské řízky? Připravili jsme pro vás názorné video, podle kterého je zvládnou i začátečníci na výbornou
Holandské řízky jsou velmi oblíbené, a není divu - jsou příjemně měkoučké a šťavnaté. Připravují se z mletého masa, smíchaného se strouhaným sýrem, mlékem nebo smetanou, a vajíčkem. Obalují se v trojobalu a dozlatova smaží. Jsou vhodné i pro sváteční příležitosti a díky jemné konzistenci si na nich rády pochutnají i děti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na holandský řízek
Základem je mleté maso, které osolíme a promícháme s chladným mlékem nebo smetanou, a směs necháme přes noc odležet. Pak přidáme strouhaný sýr (goudu, eidam či uzený sýr) a vejce. Směs výrazněji okořeníme (např. pepřem) a promícháme. Pokud dáváme přednost odlehčené variantě holandských řízků, nastavíme mleté maso strouhanými vařenými bramborami, a místo smetany použijeme mléko, které částečně nebo úplně nahradíme vodou.
Holandský řízek v trojobalu
Navlhčenýma rukama tvoříme z připravené směsi placičky (tj. řízky), které obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nebo na plechu v troubě. Protože se jedná o mleté maso, snadno a rychle se propeče. Podle jedné z odlehčených variant vynecháme zcela balení v trojobalu a smažíme neobalené vytvarované placičky, nebo masovou směs pouze vytvarujeme do tvaru sekané a upečeme v troubě.
Jak připravit výborné holandské řízky
Představíme vám jednoduchý recept na holandské řízky, který je doplněný názorným videem.
- Na směs potřebujeme 500 g mletého vepřového masa (nejlépe vepřovou plec), 200 g strouhaného eidamu. 0,5–1 hrnek mléka, sůl a pepř. Na obalení si připravíme vejce a strouhanku, na smažení olej.
- Maso den předem promícháme s mlékem a uložíme do chladna.
- Druhý den přidáme ještě sýr a směs osolíme a opepříme.
- Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky, které obalujeme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Každý řízek obalíme dvakrát.
- Řízky smažíme v rozehřátém oleji.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
7 skvělých receptů na řízky: Kromě trojobalu u nás vyhrávají řízky plněné, jogurtové nebo smažené v sýrovém těstíčku
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře
28. 1. 2024 00:34
27. 1. 2024 15:54