Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednou z největších houbových dobrot jsou rozhodně řízky. Ať jich uděláte sebevíce, dlouho nevydrží a brzy si je rodina rozebere. Na řízky se výborně hodí některé lesní houby, ale chutné jsou i žampióny. Poradíme, jak houbové řízky připravit.

Houbové řízky jsou výborné z pravých hříbků i suchohřibů. Velkou pochoutkou jsou bedlové řízky, připravené z klobouků bedly červenající. Oblíbené jsou také řízky z pýchavek, nechutnají ale každému. Pokud nemáte lesní houby, vyzkoušejte žampiónové řízky - kloboučky větších žampiónů je lepší rozkrojit na poloviny.

Jak udělat houbové řízky

Postup je snadný. Důležité je, aby houby byly čerstvé, ideálně právě donesené z lesa. Starší houby rychle ztrácejí na kvalitě. Unavení houbaři leckdy volí rychlejší alternativu, třeba smaženici, ale pokud houbové řízky jednou ochutnáte, nejspíš si je příště nenecháte ujít.

  • Houby očistěte, rychle opláchněte a osušte. Určitě je ve vodě nenechte máčet.
  • Na řízky se hodí kloboučky hub. Pokud jsou větší, příprava půjde rychleji. Nohy hub buď nepoužíváme (bedly) nebo je využijeme jiným způsobem.
  • Houby z obou stran jemně posolte a pak obalte v klasickém trojobalu - hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka.
  • Tip: Menší houby rychleji obalíte za pomoci mikrotenových sáčků, do kterých dáte mouku i strouhanku - obdobným způsobem se obaluje květák.
  • K obalování lze využít také různá těstíčka, případně se dá klasický trojobal vhodně vylepšit - např. přidat utřený česnek nebo oblíbené koření. Podívejte se, jak ještě trojobal vylepšit.
  • Řízky smažte na pánvi v dostatečném množství rozehřátého tuku. Pokud hub máte více, smažení vám půjde rychleji v troubě, protože na plech se řízků vydá naráz více.
  • Houby po usmažení osušte na ubrousku a podávejte ještě teplé např. s bramborovou kaší nebo se šťouchanými bramborami. Houbové řízky výborně chutnají i studené s chlebem.
  • Z hub můžete připravit také chutné houbové karbanátky.

Následující video vám ukáže, jak se obaluje v trojobalu:

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky