Jak udělat houbové řízky? Velký úspěch mají bedlové, chutnají v klasickém trojobalu
Jednou z největších houbových dobrot jsou rozhodně řízky. Ať jich uděláte sebevíce, dlouho nevydrží a brzy si je rodina rozebere. Na řízky se výborně hodí některé lesní houby, ale chutné jsou i žampióny. Poradíme, jak houbové řízky připravit.
Houbové řízky jsou výborné z pravých hříbků i suchohřibů. Velkou pochoutkou jsou bedlové řízky, připravené z klobouků bedly červenající. Oblíbené jsou také řízky z pýchavek, nechutnají ale každému. Pokud nemáte lesní houby, vyzkoušejte žampiónové řízky - kloboučky větších žampiónů je lepší rozkrojit na poloviny.
Jak udělat houbové řízky
Postup je snadný. Důležité je, aby houby byly čerstvé, ideálně právě donesené z lesa. Starší houby rychle ztrácejí na kvalitě. Unavení houbaři leckdy volí rychlejší alternativu, třeba smaženici, ale pokud houbové řízky jednou ochutnáte, nejspíš si je příště nenecháte ujít.
- Houby očistěte, rychle opláchněte a osušte. Určitě je ve vodě nenechte máčet.
- Na řízky se hodí kloboučky hub. Pokud jsou větší, příprava půjde rychleji. Nohy hub buď nepoužíváme (bedly) nebo je využijeme jiným způsobem.
- Houby z obou stran jemně posolte a pak obalte v klasickém trojobalu - hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka.
- Tip: Menší houby rychleji obalíte za pomoci mikrotenových sáčků, do kterých dáte mouku i strouhanku - obdobným způsobem se obaluje květák.
- K obalování lze využít také různá těstíčka, případně se dá klasický trojobal vhodně vylepšit - např. přidat utřený česnek nebo oblíbené koření. Podívejte se, jak ještě trojobal vylepšit.
- Řízky smažte na pánvi v dostatečném množství rozehřátého tuku. Pokud hub máte více, smažení vám půjde rychleji v troubě, protože na plech se řízků vydá naráz více.
- Houby po usmažení osušte na ubrousku a podávejte ještě teplé např. s bramborovou kaší nebo se šťouchanými bramborami. Houbové řízky výborně chutnají i studené s chlebem.
- Z hub můžete připravit také chutné houbové karbanátky.
Následující video vám ukáže, jak se obaluje v trojobalu:
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře