Houbové rizoto můžete připravit z čerstvých, zavařených, mražených i sušených hub
Houbové rizoto je rychlé jídlo, které báječně voní a zasytí strávníky na několik hodin. Dušený pokrm z rýže a hub někdo doplňuje zeleninou nebo masem, ale většinou k ochucení stačí pouze houby.
Pokud do rizota použijete houby sterilované v tuku nebo vlastní šťávě, urychlí vám přípravu. Čerstvé houby nakrájejte a krátce na sítu propláchněte. Sušené houby předem namočte, vodu z namáčení svařte a nechte na podlévání. Mražené houby používejte ještě zmrzlé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat houbové rizoto
Rizoto patří k snadným jídlům, určitě se vám podle nás podaří.
Na dvě porce potřebujete 200 g rýže, 100 g hub, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, 0,5 l horkého houbového nebo zeleninového vývaru, olej (a) nebo máslo, sůl, pepř, petrželku. Labužníci ještě 50 ml suchého bílého vína.
- Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Přidejte houby a společně chvíli restujte.
- Vsypte rýži, promíchejte a restujte, až rýže zesklovatí.
- Labužníci podlijí vínem a nechají ho prudce odpařit.
- Po částech přidávejte horký vývar, míchejte na mírném ohni, a když se vývar vsákne, přilijte další. Pokud nemáte houbový vývar, použijte alespoň houbový prášek k lepšímu ochucení.
- Rizoto je hotové, když rýže vsákne všechen vývar a zrnka jsou měkká, ale ne rozvařená.
- Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte kousek studeného másla a nasekanou petrželku.
- Kdo chce, může na talíři posypat sýrem, ale mlsní Italové by to neudělali, protože "sýr bere houbám a rybám jejich show".
Komentáře