Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové rizoto je rychlé jídlo, které báječně voní a zasytí strávníky na několik hodin. Dušený pokrm z rýže a hub někdo doplňuje zeleninou nebo masem, ale většinou k ochucení stačí pouze houby.

Pokud do rizota použijete houby sterilované v tuku nebo vlastní šťávě, urychlí vám přípravu. Čerstvé houby nakrájejte a krátce na sítu propláchněte. Sušené houby předem namočte, vodu z namáčení svařte a nechte na podlévání. Mražené houby používejte ještě zmrzlé.

Jak udělat houbové rizoto

Rizoto patří k snadným jídlům, určitě se vám podle nás podaří.

Na dvě porce potřebujete 200 g rýže, 100 g hub, 1 menší cibuli, 1 stroužek česneku, 0,5 l horkého houbového nebo zeleninového vývaru, olej (a) nebo máslo, sůl, pepř, petrželku. Labužníci ještě 50 ml suchého bílého vína.

  • Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
  • Přidejte houby a společně chvíli restujte.
  • Vsypte rýži, promíchejte a restujte, až rýže zesklovatí.
  • Labužníci podlijí vínem a nechají ho prudce odpařit.
  • Po částech přidávejte horký vývar, míchejte na mírném ohni, a když se vývar vsákne, přilijte další. Pokud nemáte houbový vývar, použijte alespoň houbový prášek k lepšímu ochucení.
  • Rizoto je hotové, když rýže vsákne všechen vývar a zrnka jsou měkká, ale ne rozvařená. 
  • Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte kousek studeného másla a nasekanou petrželku.
  • Kdo chce, může na talíři posypat sýrem, ale mlsní Italové by to neudělali, protože "sýr bere houbám a rybám jejich show". 
Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem, jen místo zeleniny dají houby.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky