Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové omáčky buď milujete nebo nenávidíte, nic mezi tím. Pro milovníky hub je však právě teď ideální doba k přípravě nejrůznějších pokrmů z pokladů, které nám les vydává. Jak vyzrát na přípravu houbové omáčky?

Houbařská sezóna ještě nekončí, a tak nám nic nebrání vyrazit do lesa s proutěným košíkem a doufat, že se domů vrátíme s bohatým úlovkem. Houbová omáčka pak patří k tomu nejoblíbenějšímu, co z hub lze připravit. Jak na to vám poradíme.

Jak připravit houbovou omáčku

Nemějte obavy, houbová omáčka je na přípravu rychlá a snadná, navíc je velmi sytá a chuťově výtečná. Přesvědčte se sami a zpracujte nejen lesní houby s námi:

  1. K přípravě lahodné omáčky z hub potřebujete: 300 g lesních hub, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 200 ml smetany na vaření (12%), 3/4 l mléka (podle potřeby), sůl, mletý pepř a drcený kmín.

  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Houby očistěte a taktéž nakrájejte na menší kousky či tenké plátky.

  3. V hrnci rozehřejte část oleje (můžete nahradit chutnějším sádlem), na kterém nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.

  4. Přidejte houby, kmín, pepř a pomalu duste po dobu 10–15 minut.

  5. Mezitím si v jiném hrnci připravte jíšku k zahuštění omáčky. Tu následně zalijte smetanou i mlékem a nechte na mírném plamenu probublávat varem asi 20 minut, abyste se zbavili moučné chutě.

  6. Po uplynutí dané doby přisypte do základu omáčky podušené a osolené houby s cibulí a dochuťte solí a pepřem.

  7. Do hotové omáčky můžete přidat najemno nasekaný kopr nebo citrónovou šťávu. Nejlepší je však hojně posypaná nasekanou petrželovou natí. Houby lze použít i sušené, jen je lepší předem je namočit, aby omáčka byla rychleji hotová.

  8. Tip 1: Pokud použijete namísto smetany na vaření tučnější smetanu ke šlehání (31%), nebude jíška k zahuštění potřeba. Stačí nechat zredukovat tekutinu.

  9. Tip 2: K houbám lze přidat bobkový list pro zvýraznění chuti. Není to však nezbytné. K výrazné chuti si lze dopomoci i domácím houbovým kořením.

Pokud váháte, zda-li tuto omáčku zvládnete připravit, máme pro vás názorné video, podle kterého rozhodně ano. Připravte si houbovou omáčku dle Jitky a věřte, že ji určitě nebudete vařit naposledy.

Přejeme vám hodně úspěchů nejen při sběru hub.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky