Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový prášek ze sušených hub dá výbornou a nezaměnitelnou chuť oblíbeným jídlům, nejen polévkám a omáčkám. Ocení ho často i ti, kteří jinak houby nemají rádi. Vyzkoušet ho můžete podle jednoduchého návodu.

Houbový prášek připravujeme především z hřibovitých hub, zvlášť chutný je z pravých hříbků. Není jich potřeba mnoho, protože chuť houbového prášku je velmi intenzivní a výrazná, a stačí ho do jídel přidávat jen malé množství.

Sušené houby uchováváme celé ve sklenicích se šroubovacím uzávěrem. Máme je vždy označené - tzn. popsané jejich názvem (o jaké houby se jedná), ke kterému připíšeme i rok jejich uložení. Hřibovité houby (ale i jiné) se velmi dobře hodí na přípravu mixovaného prášku, který slouží k ochucování.

Jak připravit houbový prášek

Jeho příprava je snadná: 

  • Velmi dobře usušené kvalitní houby (musí šustit) rozmixujeme na jemný prášek.
  • Uložíme ho do vymytých a v troubě vypařených, poté dobře vysušených malých skleniček (např. od dětské výživy) se šroubovacím uzávěrem.
  • Takto zpracované houby mají sice velmi malý objem (nezaberou mnoho místa), ale chuť je výrazná. 
  • Prášek je trvanlivý, ale pokud se obáváme, že by u nás přijímal vlhkost, připravujeme ho po menších dávkách. Raději si pak během zimy přesušíme houby v sušených plátcích a připravíme si houbový prášek opakovaně. 
Houbový prášek dodá výbornou chuť polévkám a omáčkám. Můžeme ho přidávat do karbanátků a zapékaných jídel, dodá jim velice dobrou chuť a vůni.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky