Jak udělat křupavé hranolky v horkovzdušné fritéze bez zbytečného tuku
Kupované hranolky jsou již předsmažené a je s nimi minimum práce - bohužel se musí připravovat v další várce tuku. Hranolky ze syrových brambor, pečené v troubě, zase postrádají svou pověstnou křupavost.
Hranolky jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Dostaneme je na talíř nebo do kornoutu pěkně mastné a křupavé - jenže po chvíli mastnota zůstane a křupavost je pryč. Výhodou horkovzdušné fritézy je smažení hranolků téměř bez tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit hranolky ke smažení
Máme tři možnosti přípravy brambor:
- Kupované mražené hranolky jen vysypeme do fritovacího koše, osolíme je nebo posypeme kořením a opečeme.
- Čerstvé brambory typu B oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejné hranolky, aby se stejnoměrně propekly.
- Předem uvařené hranolky budou po upečení ještě křupavější. Povaříme je 5 minut v osolené vodě s trochou octa a pečlivě osušíme.
Jak smažit hranolky v horkovzdušné fritéze
Pár praktických rad pro přípravu hranolků:
- Fritovací koš pečlivě vytřeme olejem. Výhodou je použití papírových podložek, silikonových vložek nebo tvarovaného nádobí z pečicího papíru, které se po použití vyhodí a nám ušetří práci s čištěním.
- Hranolky v míse smícháme s trošičkou oleje, solí, kořením, zelenými nasekanými bylinkami, lisovaným česnekem nebo i strouhaným sýrem. Horkovzdušnou fritézu předem nahřejeme a vložíme do ní podložku.
- Hranolky pečeme na 200 °C asi 15 minut, ale během pečení je aspoň jednou protřeseme nebo promícháme, aby se propekly stejnoměrně. Po vyndání je dochutíme a pokud možno hned servírujeme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře