Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupované hranolky jsou již předsmažené a je s nimi minimum práce - bohužel se musí připravovat v další várce tuku. Hranolky ze syrových brambor, pečené v troubě, zase postrádají svou pověstnou křupavost.

Hranolky jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Dostaneme je na talíř nebo do kornoutu pěkně mastné a křupavé - jenže po chvíli mastnota zůstane a křupavost je pryč. Výhodou horkovzdušné fritézy je smažení hranolků téměř bez tuku.

Jak připravit hranolky ke smažení

Máme tři možnosti přípravy brambor:

  1. Kupované mražené hranolky jen vysypeme do fritovacího koše, osolíme je nebo posypeme kořením a opečeme.
  2. Čerstvé brambory typu B oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejné hranolky, aby se stejnoměrně propekly.
  3. Předem uvařené hranolky budou po upečení ještě křupavější. Povaříme je 5 minut v osolené vodě s trochou octa a pečlivě osušíme.

Jak smažit hranolky v horkovzdušné fritéze

Pár praktických rad pro přípravu hranolků:

  • Fritovací koš pečlivě vytřeme olejem. Výhodou je použití papírových podložek, silikonových vložek nebo tvarovaného nádobí z pečicího papíru, které se po použití vyhodí a nám ušetří práci s čištěním.
  • Hranolky v míse smícháme s trošičkou oleje, solí, kořením, zelenými nasekanými bylinkami, lisovaným česnekem nebo i strouhaným sýrem. Horkovzdušnou fritézu předem nahřejeme a vložíme do ní podložku.
  • Hranolky pečeme na 200 °C asi 15 minut, ale během pečení je aspoň jednou protřeseme nebo promícháme, aby se propekly stejnoměrně. Po vyndání je dochutíme a pokud možno hned servírujeme.
Podívejte se, jak se s horkovzdušnou fritézou pracuje:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky