Hruškový kompot zaváříme podle receptů našich babiček. Hrušky obvykle loupeme a postaráme se, aby nezhnědly
Hrušky jsou výtečným a žádaným ovocem, které dozrává na našich zahradách. Pokud se urodí, tak plody některých odrůd potřebujeme rychle zpracovat, aby se nezačaly kazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hruškový kompot
Na kompot jsou vhodné sladké a dobře vyzrálé hrušky, které jsou ale dosud pevné a kvalitní. Změklé a přezrálé ovoce raději zpracujeme jiným způsobem, např. na hrušková povidla.
- Připravíme si čisté zavařovací sklenice a víčka - nejlépe se uzavírají šroubovací.
- Hrušky dobře omyjeme, obvykle je oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince.
- Pokud si přejeme, aby hrušky zůstaly světlé, namočíme je ve vodě s trochou kyseliny citronové nebo s citronovou šťávou.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, hrušky v ní krátce blanšírujeme a poté hned ochladíme ve studené vodě. Ovoce si pak lépe uchová svoje aroma.
- Hrušky necháme okapat na sítu a pak je naskládáme do zavařovacích sklenic, vnitřní stranou je rovnáme dolů.
- Narovnáme je do výšky asi 2 cm pod okraj sklenic.
- V hrnci svaříme vodu s cukrem, mírný var by měl trvat asi 5 minut.
- Pro chuť můžeme přidat např. hřebíček (koření) nebo kousek skořice.
- Množství cukru volíme podle sladkosti plodů a jednotlivých receptů.
- Cukrovou vodou zalijeme ovoce ve sklenicích tak, aby bylo úplně ponořené.
- K zalévání vodou používáme nálevku, okraje sklenic pak zůstanou čisté. Pokud je pokapeme, musíme je očistit.
- Sklenice hned uzavřeme a sterilujeme přibližně 25 minut. Délku sterilace upravíme podle tvrdosti ovoce.
Hrušky lze zavařit velmi jednoduše, ani je nemusíme loupat, jak nám ukáže následující video. Tento postup (bez loupání) je vhodný, pokud hrušky mají chutné a jemné slupky. Naopak pevné a hrubé slupky raději oloupeme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Josef Maršálek vylepšil italský „mafiánský“ koláč o hrušky: Je extrémně šťavnatý a intenzivně voní čokoládou s ořechy, říká cukrář
Jak uskladnit a zpracovat hrušky. Mají pestré využití - od moučníků po pálenku
Komentáře