Jak připravit jahodovou šťávu? Dá se připravit zatepla i zastudena
Jahodová šťáva je směs čerstvých jahod, cukru a kyseliny citrónové s vodou. Známe šťávu vařenou, kterou můžeme uschovat do zásoby, a nevařenou, kterou skladujeme v lednici a průběžně spotřebováváme.
Jahodová šťáva může být méně sladká, než šťáva koupená - přesto je obsah cukru také vysoký. Výhodou domácí šťávy je však přírodní složení, které se hodí i pro malé děti na ochucení vody nebo minerálky, zmrzliny a mléčných dezertů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho udělat jahodovou šťávu
Máme dvě možnosti přípravy, ale jeden základní recept:
- 500 g jahod - očištěných a omytých, pokrájených na kousky
- 500 g cukru - krupicového nebo krystalového
- 250 ml vody - převařené
- 5 g kyseliny citrónové
Jak udělat jahodovou šťávu
Zvolíme si, zda chceme šťávu uskladnit nebo hned konzumovat:
- Šťáva z čerstvých jahod - jahody rozmačkáme, smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme přes noc v chladu a temnu. Ráno vše smícháme a přecedíme přes plátýnko. Slijeme do lahví s víčkem a uložíme do ledničky.
- Šťáva z uvařených jahod - jahody vaříme s vodou 5–10 minut. Poté přecedíme do jiného kastrolu, smícháme s cukrem a pomalu vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Přelijeme do lahví s víčkem a uskladníme v chladnu.
Není-li sezóna jahod, ale červeného rybízu, zkuste si připravit rybízový sirup podle našeho videa:
Komentáře