Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová šťáva je směs čerstvých jahod, cukru a kyseliny citrónové s vodou. Známe šťávu vařenou, kterou můžeme uschovat do zásoby, a nevařenou, kterou skladujeme v lednici a průběžně spotřebováváme.

Jahodová šťáva může být méně sladká, než šťáva koupená - přesto je obsah cukru také vysoký. Výhodou domácí šťávy je však přírodní složení, které se hodí i pro malé děti na ochucení vody nebo minerálky, zmrzliny a mléčných dezertů.

Z čeho udělat jahodovou šťávu

Máme dvě možnosti přípravy, ale jeden základní recept:

  • 500 g jahod - očištěných a omytých, pokrájených na kousky
  • 500 g cukru - krupicového nebo krystalového
  • 250 ml vody - převařené
  • 5 g kyseliny citrónové

Jak udělat jahodovou šťávu

Zvolíme si, zda chceme šťávu uskladnit nebo hned konzumovat:

  1. Šťáva z čerstvých jahod - jahody rozmačkáme, smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme přes noc v chladu a temnu. Ráno vše smícháme a přecedíme přes plátýnko. Slijeme do lahví s víčkem a uložíme do ledničky.
  2. Šťáva z uvařených jahod - jahody vaříme s vodou 5–10 minut. Poté přecedíme do jiného kastrolu, smícháme s cukrem a pomalu vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Přelijeme do lahví s víčkem a uskladníme v chladnu.

Není-li sezóna jahod, ale červeného rybízu, zkuste si připravit rybízový sirup podle našeho videa:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky