Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka se řadí mezi nejoblíbenější polévky našich babiček. Receptů na ni existuje nespočet a v každé rodině se připravuje trochu jinak. Náš recept vám ukáže, jak je její příprava jednoduchá, a že ji zvládne opravdu každý.

Když se řekne bramboračka, mnohým se vybaví vůně hub, majoránky a čerstvého chleba. Polévka je plná zeleniny a zahuštěná jíškou, takže pořádně zasytí každého strávníka. Zavzpomínejte s námi na dětská léta a připravte si bramboračku jako od babičky.

Příprava surovin na bramboračku

V poctivé bramborové polévce nesmí chybět pořádná hrst sušených hub a kořenová zelenina plná živin. Množství uvedených surovin vystačí na šest porcí.

  • Sušené houby se musí před použitím alespoň půl hodiny namáčet, proto je nejprve ponoříme do studené nebo vlažné vody. Můžete použít i houby čerstvé.
  • Oloupeme pět brambor, očistíme menší celer, kořenovou petržel, dvě mrkve a dvě cibule. Mrkve a cibule nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu na kostičky. Krájení mrkve může být trochu oříšek, proto si můžeme pomoci tím, že ji nastrouháme na struhadle.
  • Pro přípravu jíšky necháme na středním plameni rozpustit 50 gramů másla, přisypeme 50 gramů hladké mouky a stále mícháme, aby se jíška nepřichytila. Máme hotovo, když mouka začne žloutnout.

Jak uvařit bramboračku

Jakmile máme suroviny přichystané, pustíme se do vaření polévky.

  • V hrnci necháme rozpustit kousek másla a orestujeme na něm cibuli a mrkev. Přidáme celer, petržel a dva prolisované stroužky česneku. Zalijeme litrem a půl vody, poté přivedeme k varu. Po chvíli přidáme brambory a houby i s tekutinou, ve které se namáčely.
  • Polévku ochutíme solí a pepřem. Můžeme také přidat drcený kmín a několik nasekaných lístků libečku.
  • Jakmile je zelenina měkká, do polévky z části ponoříme cedník a postupně skrze něj do tekutiny zamícháme vychladlou jíšku. Předejdeme tak vzniku hrudek. Nakonec ochutíme majoránkou.

Při vaření polévky můžeme postupovat podle následujícího videa:

Jak bramboračku servírovat

Aby byla bramboračka ještě lákavější, před podáváním ji ozdobíme. Pokud najdeme v lednici kousek slaniny, nakrájíme ji na kostičky, osmažíme na pánvi a polévku jí posypeme. Můžeme také přidat nasekanou petrželku. Pro větší vydatnost polévku podáváme s krajícem chleba.

A jak se bramboračka vaří u vás doma? Podělte se s námi o své tipy v komentářích pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář