Jak uvařit jednoduchou a rychlou zeleninovou polévku. Několik rad pro začátečníky
Začínajícím hospodyňkám se jistě bude hodit několik osvědčených receptů na polévky, které jim pomohou osvojit si základy vaření. Zeleninové polévky patří k těm nejoblíbenějším a na jejich přípravu lze použít čerstvou nebo mraženou zeleninu.
Když je času na vaření málo, s povděkem sáhneme po mražené zelenině, kterou není potřeba čistit a krájet, ale stačí ji nasypat do vroucí vody a krátce povařit. Vybrali jsme pro vás několik receptů na jednoduché a chutné polévky se zeleninou, které snadno zvládnou uvařit i začátečníci.
Jednoduchá zeleninová polévka
To, že je některé jídlo rychle hotové, neznamená ještě, že je odbyté. Pokud potřebujete rychle uvařit zeleninovou polévku, můžete vyzkoušet náš snadný postup.
- Do hrnce dáme vařit vodu. Když použijeme rychlovarnou konvici, postup vaření ještě urychlíme.
- Do vody nasypeme zeleninovou směs, můžeme použít mraženou polévkovou zeleninu. Doporučujeme především mrkev, zelený hrášek, celer, pórek, květák, kořenovou petržel a kedlubnu. Pro zpestření se hodí také cukrová kukuřice.
- Pro skvělou chuť polévky použijeme domácí nebo kupovanou dochucovací směs (Vegetu). Na ochucení lze přisypat ještě sušené lahůdkové droždí Tebi a pro lepší barvu trošku kurkumy. Podívejte se, jak ještě dochutit polévku.
- Také přidáme vhodnou zavářku, která polévku zahustí. Mohou to být různé těstoviny a kapání, nebo stačí jen do polévky vmíchat vidličkou rozšlehaná vajíčka.
- Na závěr ještě polévku dozdobíme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou a odstavíme ze sporáku.
Jak zeleninovou polévku vylepšit
Variant je opravdu mnoho. Máme pro vás několik tipů.
- Zeleninu můžeme nejprve krátce osmahnout na tuku (na oleji nebo na másle) a pak ji teprve zalít horkou vodou.
- Jinou možností je osmahnout na tuku trochu ovesných vloček, po chvilce přidat vajíčko a jakmile se srazí, základ zalít horkou vodou, pak teprve přisypat zeleninu a společně povařit.
- Polévka bude zase trochu jiná, když k zelenině přidáme na kostky nakrájené brambory, houby nebo trochu luštěnin (např. červenou čočku).
- Místo vody můžeme polévku doplnit vývarem, bude pak výživnější.
- Polévku lze ještě zahustit zásmažkou nebo také jednoduchou záklechtkou. Taková polévka je vydatná a pro zasycení k ní stačí přidat pečivo, nic dalšího není potřeba.
Následující video vám předvede postup přípravy rychlé zeleninové polévky s kapáním.
Komentáře