Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše jsou jedním z tradičních druhů velikonočního pečiva. Jejich tvar má připomínat smotaný provaz Jidáše, který zradil Krista a pak se oběsil. Pečivo se připravuje z kynutého těsta a po upečení potírá medem.

Jidáše se podle tradice pekly na Škaredou středu a jedly na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáš za svítání, bude dlouho zdravý. Ačkoliv jejich tvar připomínal věřícím Jidášovu zradu, bylo samotné sladké pečivo symbolem jara, hojnosti a plodnosti.

Z jakého těsta jsou jidáše

Jidáše se nejčastěji pečou z mazancového těsta, takže nemusíme hledat jiné recepty, pokud nemáme své osvědčené, vyzkoušené léty praxe nebo zděděné. Těsto je plné rozinek, rumu a citrónové kůry, mnohdy i kandovaného ovoce nebo citronátu, který moučníku dodává nakyslou svěžest. Nemusíme se vzdávat čerstvého droždí, ale klidně použijeme i droždí sušené. Výjimkou nejsou ani jidáše z tvarohového nebo šlehačkového těsta, ze špaldové mouky, ale i z bezlepkové mouky, takže si pochutnají i celiakové.

Recept na jidáše - jeden za všechny

Těsto můžeme osladit cukrem nebo podle tradice medem:

  • 350 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 125 g změklého másla
  • 3–4 žloutky pokojové teploty
  • 75 g cukru nebo medu
  • větší špetka soli, citrónová kůra, vanilka, rozinky v rumu

Jak připravit a upéct jidáše

Připravíme si kvásek z droždí, cukru, mouky a mléka. V robotu smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy a nebudou v něm shluky. Rozinky přidáme až ke konci hnětení, aby v těstě nebyly tmavé
šmouhy. Těsto poprášíme moukou a necháme ho v teple vykynout.
Z těsta ukrajujeme kousky, které na vále prohněteme, vyválíme z něj válečky a volně, bez utahování, smotáme do tvaru, který připomíná provaz. Jidáše necháme na plechu odpočinout a dokynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem a posypeme mákem či slunečnicovými semínky. Pečeme na 180 °C.
 

Čím potírat jidáše po upečení

Jidáše hned po upečení potřeme předem připravenou směsí másla, medu, popřípadě rumu. Někdo dá přednost teplému medu, kterým jidášky potře nebo pokape. Jiný má rád moučkovým cukrem zasněžené pečivo nebo dokonce pečení s drobenkou, které dá moučníku úplně jiný chuťový rozměr.

Pokud jsou jidáše suché, potřeme je máslem s medem nebo marmeládou; vláčné jidášky ještě horké potíráme medem. Na přípravu tradičního velikonočního pečiva se můžete podívat zde:

0:00/ 0:00LIVE

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli