Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška se často používá na zahušťování polévek a omáček. Její příprava je snadná a patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Potřebujeme na ni pouze tuk a mouku, postup je pak záležitostí chvilky.

Jíšku využijeme na zahuštění polévek, které nás příjemně zahřejí a také zasytí. Výborně se hodí třeba do bramboračky nebo do houbové, čočkové či gulášové polévky. Neznamená to však, že tyto polévky bez jíšky nebudou chutné, spíš by se dalo říct, že s jíškou budou mít typickou "plnější" chuť.

Jak usmažit jíšku

Začátečníkům by se mohl hodit jednoduchý postup.

  1. Na jíšku jsou potřeba jenom dvě suroviny - tuk a hladká mouka, obvykle v poměru 1:1. Mouku používáme většinou pšeničnou.
  2. Na pánvi rozehřejte tuk. Výborné je máslo, ale můžete použít také olej nebo sádlo. 
  3. Poté přisypte mouku a udržujte plotýnku na střední teplotě. Stále míchejte, aby se mouka nepřichytávala k pánvi. Od sporáku neodcházejte, protože k připálení stačí jen malá chvilka nepozornosti. 
  4. Tmavost jíšky závisí na délce smažení. Světlou jíšku získáte během malé chvilky, ale tmavou je potřeba míchat trochu déle. 
  5. Tip: Pokud chcete získat cibulovou jíšku, dejte na rozehřátý tuk nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a zpěňte ji do růžova.

Jak přidat k jíšce tekutinu

Pro přidávání tekutiny (vody, vývaru nebo mléka) k jíšce si pamatujte pravidlo, že do horké jíšky patří studená tekutina, a naopak, do studené jíšky (tzn. dříve připravené) patří horká tekutina. Po důkladném rozmíchání můžete jíšku dále použít podle zvoleného receptu.

Polévky

Naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a podle všeho měly pravdu. V zimních měsících, kdy teploty klesají i velmi nízko a ze skříně vytáhneme zimní bundy, spoléháme na hutné hřejivé polévky. Ať… Podívejte se na všechny polévky.

Jíšku vždy v polévce dobře povařte, vařit by měla alespoň 20 minut. Konzistence polévky pak bude výborná.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky