Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jakou rychle uvařit polévku a jakou do ní dát zavářku? Neváhejte a pro změnu vyzkoušejte jednoduchou, levnou a rychlou zavářku našich babiček, kapání. Je uvařené během chvilky, nedá se moc pokazit a hlavně - polévky s kapáním chutnají moc dobře. Na kapání stačí jen dvě suroviny. Víte jaké?

Kapání se výborně hodí nejen do rychlých a jednoduchých zeleninových polévek, ale především do vývarů, zeleninových i masových s trochou zeleniny. Kapání polévky zahustí, proto je dávejte do polévek, které zahustit opravdu potřebují. Ať už tuto zavářku ale dáte do jakékoliv polévky, bude ji pak vaše rodina vnímat jako tu poctivou, domácí a prostě nejlepší. Však také kapání uměly perfektně naše milované maminky a babičky.

Co je potřeba na kapání

Stačí podat z komory trochu krupičky nebo mouky, přidat vajíčko a za chvilku bude výtečná polévka hotová. Co jsou proti takovému kapání obyčejné kupované nudle. A i když nám vajíčka dnes připadají drahá, na kapání do polévky pro rodinu nám bohatě stačí jen jedno nebo dvě.

Jak udělat kapání do polévky

Je to tak snadné, že postup můžete naučit i větší děti.

  1. Z čeho kapání udělat? Do hrnku si dejte 1 vajíčko, 1 lžíci vody (nebo mléka), 2–4 lžíce hladké mouky a špetku soli. Množství mouky si upravte podle velikosti vajíčka.
  2. Jak kapání ochutit nebo vylepšit? Můžete přidat také trošku sušených bylinek např. petržel nebo libeček, trochu kurkumy (dá kapání hezčí barvu), trochu mletého muškátového oříšku (pro výraznější chuť). Nic z toho ale není nutné, na ochucení postačí jen sůl
  3. Všechny suroviny prošlehejte vidličkou tak, aby vzniklo hustší těstíčko.
  4. Jak dávat kapání do polévky? Je to trošku podobné, jako když vaříte halušky, ale kapání je drobnější a jemnější. Můžete je dávat do polévky pomocí vidličky přímo z hrnku (přesněji přes otvory vidličky) nebo z talíře. Jde to také dobře přes hrubé struhadlo (cedník, haluškovač). Kdo chce, může dát obsah hrnku do mikrotenového sáčku, odstřihnout růžek a lít tenké proužky přímo do hrnce. Přesně tento postup zhlédnete v instruktážním videu na konci článku.
  5. Jak dlouho kapání vařit? Kapání je uvařené během chvilky, za dvě minuty je polévka hotová a můžete servírovat.
  6. Co dát místo hladké mouky? Místo hladké mouky můžete dát do kapání mouku polohrubou nebo hrubou, dokonce i dětskou krupičku nebo mouku celozrnnou. Nic není špatně, ale rozdíl bude ve výsledku. Z hladké mouky je kapání pevnější a hladší, z hrubé mouky a krupičky naopak nadýchanější a "kypřejší".

A rada na závěr? Na kapání se toho moc nedá zkazit, jak už bylo řečeno výše. Hustší těstíčko je pevnější a soudržnější, ale pokud je husté moc, špatně se lije do polévky. Příliš řídké těstíčko se nanejvýš rozvaří, což vlastně až tak nevadí (vaši strávníci totiž neví, jaký jste přesně měli záměr) - jen příště už ho uděláte hustší

Podívejte se, jaké další zavářky a vložky můžete dát do polévek

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky