Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kapra na černo? Připravte sladkokyselou harmonii chutí podle tradice
Zdroj: Toprecepty

Kapr na černo je tradiční pokrm, který by na svátečním stole neměl chybět. Tento recept, bohatý na chuť i historii, nabízí harmonii sladkých a slaných chutí. Naučte se pokrm připravit krok za krokem podle osvědčených postupů.

Kapr na černo, pro někoho možná netradičně, spojuje suroviny jako je kapr, sušené ovoce, divoké koření a voňavý strouhaný perník. Jídlo je nejen chutné, ale i esteticky působivé. Přestože příprava vyžaduje trochu více času, výsledek stojí za to. 

Jak připravit kapra na černo

Porce kapřího masa můžete předem naložit do citrónové šťávy nebo do mléka, aby se zbavilo bahnitého aroma, které je typické u starších a větších kusů ryb.

  1. Nejprve kapra 15 minut povařte v osolené vodě.
  2. Kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer a petržel, pokrájejte společně s cibulí na plátky a osmažte na másle. Přidejte ke směsi i část cukru, který zkaramelizuje.
  3. K základu osmaženému dohněda přidejte opláchnuté plátky citrónu, ocet a rybí vývar.
  4. Vše zahustěte jíškou z másla a hladké mouky, přidejte strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání vařte nejméně hodinu.
  5. Hotovou omáčku dosolte, dochuťte červeným vínem a cukrem. 
  6. Na závěr je potřeba omáčku scedit, přidat do ní spařené rozinky, spařené a oloupané mandle pokrájené na nudličky a na kousky pokrájené vařené sušené švestky.
  7. Jako příloha se nejlépe hodí houskový knedlík nebo vařené brambory.

Kapr na černo je důkazem toho, že tradiční recepty mají své kouzlo. Kombinace jemného kapřího masa, koření, sladkých a kyselých tónů vytvoří na vánočním stole jedinečný zážitek. Připravte si tento pokrm podle našeho postupu a zjistěte, proč si ho naši předci tolik oblíbili.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky