Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel je sladká potravina světle hnědé až tmavě hnědé barvy, jejíž základem je cukr - připravuje se jeho tavením a pálením. Přidáním různých ingrediencí získáme tekutou nebo tuhou hmotu k dalšímu použití v kuchyni.

Pod slovem karamel si mnozí z nás představí bonbóny hranatého tvaru - karamelky. Karamel má však mnoho způsobů použití, proto se jeho příprava recept od receptu liší přidanými ingrediencemi. Naučíme vás, jak vyrobit karamel pro různé účely.

Jak připravit tekutý karamel

Tekutou variantu používáme jako sladkou karamelovou omáčku, topping nebo jako příchuť do máslového krému či do šlehačky:

  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání

Cukr utavíme na pánvi do potřebné barvy a pak zalijeme horkou smetanou (pozor, prská). Směs za stálého míchání rozvaříme a přelijeme do skleniček.

Jak připravit polotuhý karamel

Hustou karamelovou omáčku použijeme na dortové polevy, na přelití palačinek a lívanečků, zmrzliny, ovoce a jako náplň pralinek:

  • 300 g cukru krupice
  • 200 ml smetany
  • 100 g másla

Cukr upálíme na pánvi do požadované barvy, přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Směs naředíme horkou smetanou, rozvaříme a přelijeme do skleniček.

Jak připravit tuhý krájecí karamel

Dokonalá směs na bonbóny karamelky, lízátka a jiné cukrovinky. Připravujeme z ní vrstvy do tyčinek a karamelové ozdoby na dorty:

  • 200 g cukru
  • 30 g másla

Upálíme cukr a přidáme máslo, které za stálého míchání rozpustíme. Čím více másla použijeme, tím měkčí karamel bude.

Jak připravit tvrdý skleněný karamel

Průsvitný karamel, který vypadá jako jantar, použijeme při vytváření dortových dekorací, karamelových vlasů a cucavých bonbónů:

  • 300 g krupicového cukru
  • 3 lžíce vody

Cukr tavíme, dokud nezíská potřebnou barvu. Přidáme vodu a dáme si velký pozor - směs prská a můžeme se opařit. Vzniklou směs rozvaříme a hned zpracujeme.

Karamelovou omáčku kulér uchováváme v chladu, ale ne v lednici, kde by příliš ztuhla. Světlé omáčky připomínají spíše sirup, kterým dochutíme kaši nebo palačinky místo medu. Jak připravit karamelovou omáčku? Pro inspiraci se podívejte se na naše video:

Sladké drobečky

Karamel můžeme dochutit špetkou himalájské soli - získáme jinou variantu sladké dobroty, kterou když ochutnáme, nebudeme chtít přestat. Tvrdý karamel spolu s oříšky vytvoří po ztuhnutí a rozemletí ořechový griliáš k posypání zákusků a pohárů.

Komentáře

Další tipy a triky