Jak udělat karamel? Cukrovinky a polevy z páleného cukru nemají konkurenci
Karamel je sladká potravina světle hnědé až tmavě hnědé barvy, jejíž základem je cukr - připravuje se jeho tavením a pálením. Přidáním různých ingrediencí získáme tekutou nebo tuhou hmotu k dalšímu použití v kuchyni.
Pod slovem karamel si mnozí z nás představí bonbóny hranatého tvaru - karamelky. Karamel má však mnoho způsobů použití, proto se jeho příprava recept od receptu liší přidanými ingrediencemi. Naučíme vás, jak vyrobit karamel pro různé účely.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tekutý karamel
Tekutou variantu používáme jako sladkou karamelovou omáčku, topping nebo jako příchuť do máslového krému či do šlehačky:
- 250 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání
Cukr utavíme na pánvi do potřebné barvy a pak zalijeme horkou smetanou (pozor, prská). Směs za stálého míchání rozvaříme a přelijeme do skleniček.
Jak připravit polotuhý karamel
Hustou karamelovou omáčku použijeme na dortové polevy, na přelití palačinek a lívanečků, zmrzliny, ovoce a jako náplň pralinek:
- 300 g cukru krupice
- 200 ml smetany
- 100 g másla
Cukr upálíme na pánvi do požadované barvy, přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Směs naředíme horkou smetanou, rozvaříme a přelijeme do skleniček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tuhý krájecí karamel
Dokonalá směs na bonbóny karamelky, lízátka a jiné cukrovinky. Připravujeme z ní vrstvy do tyčinek a karamelové ozdoby na dorty:
- 200 g cukru
- 30 g másla
Upálíme cukr a přidáme máslo, které za stálého míchání rozpustíme. Čím více másla použijeme, tím měkčí karamel bude.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tvrdý skleněný karamel
Průsvitný karamel, který vypadá jako jantar, použijeme při vytváření dortových dekorací, karamelových vlasů a cucavých bonbónů:
- 300 g krupicového cukru
- 3 lžíce vody
Cukr tavíme, dokud nezíská potřebnou barvu. Přidáme vodu a dáme si velký pozor - směs prská a můžeme se opařit. Vzniklou směs rozvaříme a hned zpracujeme.
Sladké drobečky
Karamel můžeme dochutit špetkou himalájské soli - získáme jinou variantu sladké dobroty, kterou když ochutnáme, nebudeme chtít přestat. Tvrdý karamel spolu s oříšky vytvoří po ztuhnutí a rozemletí ořechový griliáš k posypání zákusků a pohárů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře