Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte novou chuť kysaného nebo hlávkového zelí. Máme pro vás recepty na zelí karamelizované
Zdroj: Top recepty

Kysané zelí máme rádi, ale jak chutná s karamelizovaným cukrem? Výborně a sladce, navíc získá pěknou barvu. Takto připravené zelí můžeme při svátečním obědě podávat třeba k pečené kachně a knedlíkům.

Karamelizovaný cukr chuť zelí posune novým směrem. Mnozí si tento postup tak oblíbili, že už ani zelí jinak nepřipravují. Pokud máme rádi, když má zelí v sobě "sladkost", možná je právě toto úprava, která nás nadchne. 

Jak udělat karamelizované zelí?

Vyzkoušejte postup podle našeho receptu:

  1. Potřebujeme 50 dkg kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce krystalového cukru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku kmínu, sůl a silný masový vývar.
  2. Zelí nejprve zbavíme přílišné kyselosti - scedíme, propláchneme ho a vymačkáme téměř dosucha.
  3. Do kastrolu nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a zhnědnout.
  4. Přidáme olej, promícháme a nasypeme nasekanou cibuli. Mícháme do zezlátnutí cibule, asi deset minut.
  5. Pokud cukr místy zhrudkovatěl, během vaření se zcela roztaví.
  6. Přidáme trochu horkého vývaru, zelí, kmín a sůl.
  7. Promícháme a za občasného zamíchání necháme vývar vydusit.
  8. Znovu zalijeme vývarem a vydusíme. 
  9. Zasypeme hladkou moukou a zasmahneme. 
  10. Je-li třeba, dosolíme.
Následující video předvede názorný postup vaření karamelizovaného zelí:

Jaké zelí karamelizovat?

K této úpravě se hodí nejen kysané zelí, ale i hlávkové (tj. přímo nakrájené z hlávky, nekysané). Doporučujeme také zelí červené, které velmi dobře chutná k různým svátečním pečínkám a knedlíkům. 

K zelí si můžeme upéct "dvanáctihodinovou" kachnu - jak na to, poradí náš další článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky