Jak udělat karamelové vlasy? Video předvede jednoduché zdobení, z dezertů pak snadno vytvoříme malá umělecká dílka
Horký karamel, který připravíme z krystalového cukru na plotýnce, je základem pro vytváření jemných a půvabných ozdob. Vznikají táhnutím a upravováním tenkých nitek karamelu, můžeme je různě vlnit, stáčet a kroutit.
Nejprve si v hrnci připravíme karamel z krystalového cukru, lze použít i cukr krupici. Následující článek popíše a názorně předvede pomocí videa, jak správně vytvořit karamel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit karamelové vlasy
Hotové karamelové ozdoby "vlasy" využijeme nejen na dorty, řezy a rolády, které krásně dokončí a vylepší, ale i na sváteční poháry nebo kopečky zmrzliny. Při tvoření z karamelu můžeme zapojit svou fantazii a vytvářet maličká umělecká dílka.
- Nejprve si připravíme karamel. Do hrnce nasypeme cukr krystal a ohříváme ho na plotýnce nastavené na střední teplotu.
- Cukr necháme pozvolna zkaramelizovat.
- Občas ho přitom zamícháme, aby se nezačal připalovat.
- Hrnec stáhneme z plotny a necháme ho částečně vychladnout. Hotový karamel má světle hnědou barvu.
- Kovovou naběračku nastříkáme olejem, k tomu je výhodné použít olej ve spreji. Můžeme ale také použít mašlovačku a naběračku jednoduše potřít slabou vrstvou oleje.
- Poté naběračku ozdobně poléváme tenkými pramínky karamelu. Polévat můžeme různými směry, aby vznikla nepravidelná "síť".
- Necháme ztuhnout a potom ozdobně upravený karamel z naběračky pomalu stáhneme.
- Karamelové vlasy můžeme vytvořit na pečicím papíře. Karamel na papír opatrně lijeme v tenkých proužcích, během chvilky proužky sundáme a stočíme nebo jinak upravíme podle libosti.
- Při práci s horkým karamelem jsme opatrní, abychom se nepopálili. Karamel má teplotu přibližně 200 °C a práce s ním rozhodně není činnost, ke které bychom přizvali děti.
Na další možnosti zdobení dortů a jiných dobrot sladké kuchyně můžete nahlédnout do našeho receptáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Lahodný karamelový krém k plnění dortů, zákusků nebo cukroví zvládnou i úplní začátečníci. Máme ale variantu i pro pokročilé
Komentáře