Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horký karamel, který připravíme z krystalového cukru na plotýnce, je základem pro vytváření jemných a půvabných ozdob. Vznikají táhnutím a upravováním tenkých nitek karamelu, můžeme je různě vlnit, stáčet a kroutit.

Nejprve si v hrnci připravíme karamel z krystalového cukru, lze použít i cukr krupici. Následující článek popíše a názorně předvede pomocí videa, jak správně vytvořit karamel. 

Jak vytvořit karamelové vlasy

Hotové karamelové ozdoby "vlasy" využijeme nejen na dorty, řezy a rolády, které krásně dokončí a vylepší, ale i na sváteční poháry nebo kopečky zmrzliny. Při tvoření z karamelu můžeme zapojit svou fantazii a vytvářet maličká umělecká dílka. 
  1. Nejprve si připravíme karamel. Do hrnce nasypeme cukr krystal a ohříváme ho na plotýnce nastavené na střední teplotu.
  2. Cukr necháme pozvolna zkaramelizovat.
  3. Občas ho přitom zamícháme, aby se nezačal připalovat.
  4. Hrnec stáhneme z plotny a necháme ho částečně vychladnout. Hotový karamel má světle hnědou barvu.
  5. Kovovou naběračku nastříkáme olejem, k tomu je výhodné použít olej ve spreji. Můžeme ale také použít mašlovačku a naběračku jednoduše potřít slabou vrstvou oleje.
  6. Poté naběračku ozdobně poléváme tenkými pramínky karamelu. Polévat můžeme různými směry, aby vznikla nepravidelná "síť".
  7. Necháme ztuhnout a potom ozdobně upravený karamel z naběračky pomalu stáhneme.
  8. Karamelové vlasy můžeme vytvořit na pečicím papíře. Karamel na papír opatrně lijeme v tenkých proužcích, během chvilky proužky sundáme a stočíme nebo jinak upravíme podle libosti.
  9. Při práci s horkým karamelem jsme opatrní, abychom se nepopálili. Karamel má teplotu přibližně 200 °C a práce s ním rozhodně není činnost, ke které bychom přizvali děti.
Na další možnosti zdobení dortů a jiných dobrot sladké kuchyně můžete nahlédnout do našeho receptáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky