Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé kaštany se k nám dovážejí z jižních zemí, i když je lze vlivem klimatické změny pěstovat už i na mnohých místech našeho území. Jsou dieteticky vhodnou potravinou, protože mají nižší energetickou hodnotu než ořechy, obsahují mnoho minerálů i vitamínů.

S pečenými kaštany se potkávaly už mnohé generace před námi. Hlavně ve městech na jarmarcích bývaly stánky s pečenými kaštany v zimním období vyhledávané. Kaštany k pečení jsou hladké, protože jsou vyloupnuté z pichlavého obalu, a nesmí být plesnivé.

Jak připravit kaštany 

Většinou se pečou na pánvi nebo v troubě. Vyberte si.

  • Kaštany omyjte a na oblých stranách nařízněte slupku do kříže. Naříznutí je důležité, aby při pečení "nevybuchly" a neznečistily nádobí nebo troubu.
  • Při pečení na pánvi je naskládejte na suchou pánev a zakryjte pokličkou. Pečte na mírném ohni - pánví občas pohybujte, aby se kaštany pekly rovnoměrně. Pečení trvá asi 10–15 minut.
  • Při pečení v troubě kaštany naskládejte na suchý plech. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech s kaštany pečte také 10–15 minut.
  • Kaštany loupejte horké nebo teplé, později už to nejde. Oloupané kaštany můžete zmrazit.
  • Kaštany je možné po oloupání uvařit úplně doměkka ve vodě nebo v mléce, poté prolisovat a použít do dezertů a krémů. 
Mlsouni jistě znají výbornou čokoládu Ledové kaštany, která sice jedlé kaštany neobsahuje, ale může se z ní vyrábět mnoho dobrot, třeba vánoční likér jako v našem videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky