Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky zcela bez debat patří mezi nejoblíbenější přílohy v českých domácnostech. Společně se zelím tvoří neodolatelnou dvojici příloh, která se skvěle hodí k nejrůznějšímu pečenému masu. A jak je uvařit v páře?

Knedlíky mají mnoho podob, ten nejoblíbenější je jednoznačně knedlík kynutý. Dá se totiž připravit na mnoho způsobů, plněný i bez náplně, malý i velký. A nejlepším možným způsobem jeho přípravy je rozhodně vaření v páře. Poradíme, jak na to.

Jak uvařit knedlíky v páře

Knedlíky jsou nejčastěji připravovány v páře, a to z jednoho prostého důvodu - jsou dokonalého tvaru a v žádném případě nejsou oslizlé jako při vaření ve vodě.

  1. Vodu v hrnci přiveďte k varu a připravte si pařáček. Voda nesmí přesahovat výšku pařáčku, aby knedlíky nebyly namočené a následně slizké. Vytvarovaný a nakynutý knedlík přesuňte co nejopatrněji na pařáček a hrnec zakryjte poklicí.
  2. Skvělé využití zde najde také pečičí papír, na kterém nechte knedlíky rovnou kynout a poté i s papírem přesuňte na pařáček - vyhnete se tak jeho drhnutí, ale také zachováte knedlíkům dokonalý tvar díky minimální manipulaci s nimi.
  3. Uvařit knedlíky v páře lze také za pomoci utěrky - na hrnec naplněný dostatkem vody stačí upevnit utěrku (například potravinářským provázkem) a připravit knedlíky na ní místo na pařáčku - místo poklice použijte druhý hrnec.
  4. Vždy používejte dostatečně velké (co největší) hrnce, protože knedlíky během vaření rapidně nabydou.
  5. Pařáček před použitím potřete olejem, díky tomu se knedlíky nepřilepí a vy si tak ušetříte čas s jeho čištěním.
  6. Dobu vaření dodržujte podle receptu i druhu knedlíků, šiška kynutého knedlíku potřebuje vařit 20–25 minut, zatímco kynuté ovocné jen polovinu dané doby.

Tato příprava je vhodná pro nejrůznější druhy knedlíků - i pro tvarohové nebo bramborové. Není se čeho bát, vaření v páře je jednoduché a knedlíky z ní jsou zkrátka úžasně nadýchané. Připravíte si s námi alpský knedlík podle videoreceptu?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky