Jak udělat knedlíky v páře? Připravte si nadýchané knedlíky dokonalého tvaru
Knedlíky zcela bez debat patří mezi nejoblíbenější přílohy v českých domácnostech. Společně se zelím tvoří neodolatelnou dvojici příloh, která se skvěle hodí k nejrůznějšímu pečenému masu. A jak je uvařit v páře?
Knedlíky mají mnoho podob, ten nejoblíbenější je jednoznačně knedlík kynutý. Dá se totiž připravit na mnoho způsobů, plněný i bez náplně, malý i velký. A nejlepším možným způsobem jeho přípravy je rozhodně vaření v páře. Poradíme, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit knedlíky v páře
Knedlíky jsou nejčastěji připravovány v páře, a to z jednoho prostého důvodu - jsou dokonalého tvaru a v žádném případě nejsou oslizlé jako při vaření ve vodě.
- Vodu v hrnci přiveďte k varu a připravte si pařáček. Voda nesmí přesahovat výšku pařáčku, aby knedlíky nebyly namočené a následně slizké. Vytvarovaný a nakynutý knedlík přesuňte co nejopatrněji na pařáček a hrnec zakryjte poklicí.
- Skvělé využití zde najde také pečičí papír, na kterém nechte knedlíky rovnou kynout a poté i s papírem přesuňte na pařáček - vyhnete se tak jeho drhnutí, ale také zachováte knedlíkům dokonalý tvar díky minimální manipulaci s nimi.
- Uvařit knedlíky v páře lze také za pomoci utěrky - na hrnec naplněný dostatkem vody stačí upevnit utěrku (například potravinářským provázkem) a připravit knedlíky na ní místo na pařáčku - místo poklice použijte druhý hrnec.
- Vždy používejte dostatečně velké (co největší) hrnce, protože knedlíky během vaření rapidně nabydou.
- Pařáček před použitím potřete olejem, díky tomu se knedlíky nepřilepí a vy si tak ušetříte čas s jeho čištěním.
- Dobu vaření dodržujte podle receptu i druhu knedlíků, šiška kynutého knedlíku potřebuje vařit 20–25 minut, zatímco kynuté ovocné jen polovinu dané doby.
Tato příprava je vhodná pro nejrůznější druhy knedlíků - i pro tvarohové nebo bramborové. Není se čeho bát, vaření v páře je jednoduché a knedlíky z ní jsou zkrátka úžasně nadýchané. Připravíte si s námi alpský knedlík podle videoreceptu?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na internetu kolují nebezpečné informace o škodlivosti některých olejů: Jsou to nesmysly, říká odbornice na výživu
Knedlíky: S houskovým, bramborovým ani tvarohovým nikdy nesáhnete vedle
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Komentáře