Kokosové laskonky: Cukroví, které "křupne", a zároveň se rozplývá na jazyku. Pochutnají si i celiaci, laskonky jsou totiž bezlepkové
Laskonky jsou pro mnohé celoroční pokušení. Snoubí se v nich nadýchanost, sladkost a křupavost. Základem je správný recept, abychom vyladili těsto i karamelový krém. Takto se nám zaručeně povedou a můžeme si je dopřát kdykoli během roku, nejen o Vánocích.
Kdo by neznal lahodné laskonky, které lákají za vitrínou téměř v každé cukrárně. Nyní si je snadno můžete připravit doma, a dopřát si je kdykoliv, když na ně dostanete chuť. Nezapomeňte, že potřebujeme speciální šablonu, díky které jsou laskonky jedna jako druhá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kokosové laskonky
Laskonky připravujeme z bílků, které nad párou ušleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme cukr s kokosem. Na jednu dávku potřebujeme 6 bílků, 330 g krupicového cukru, 100 g moučkového cukru a 170 g strouhaného kokosu. Takto nad párou připravená směs bude tuhá a po upečení správně křupavá. Na připravený plech s pečicím papírem dáme šablonu s oválnými otvory.
Jak pracovat s šablonou
Můžeme ji koupit na internetu, nebo v domácích a cukrářských potřebách. Naneseme na ni sníh z bílků a nejlépe stěrkou na dorty uhladíme. Pokud nemáte šablonu, lze tvořit hromádky přímo na pečicí papír. Sice nebudou všechny stejné, na chuti se ale nic nezmění.
Jak upéct laskonky
Bílkové cukroví spíše sušíme, než pečeme. Na začátku rozehřejeme troubu na 120 °C a laskonky necháme 15 minut naběhnout. Snížíme teplotu na cca 80 °C a sušíme v mírně pootevřené troubě dalších 15 minut. Sundáme z plechu a necháme vychladnout. Půjdeme na přípravu krému.
Jak připravit karamelový krém
Náplň připravíme z karamelového kondenzovaného mléka, které vyšleháme s povoleným celým máslem do pěny a poté přidáme dvě hrsti mletých ořechů. Krém naplníme do cukrářského sáčku a vychladlé laskonky slepujeme vždy po dvou k sobě. Na ozdobu je můžeme "pocákat" rozpuštěnou čokoládou.
Necháme vychladnout a uchováváme v uzavřené krabičce v lednici. Celý recept můžete shlédnout také v podobě videonávodu.
Tip na závěr: Laskonky po slepení krémem trochu změknou, pokud však chcete stále křupavé, doporučujeme je uchovat v mrazničce a vytáhnout až v den spotřeby.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
Jak upéct dokonalé pusinky či laskonky. Z bílků můžete vytvořit opravdové pochoutky
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Komentáře