Jak připravit kopřivový sirup? Jarní zdroj plný vitamínů roste všude kolem nás
Kopřivy patří mezi první jarní byliny. Jsou šťavnaté a plné vitamínů, které po dlouhé zimě tolik potřebujeme. Kopřivy mají na náš organismus výborný vliv a proto musíme při jejich sběru zapomenout na nepříjemné žahání.
Mladé kopřivy natrháme do košíku (ruce si chráníme rukavicemi před žahnutím) a doma je okamžitě omyjeme pod tekoucí vodou a co nejdříve zpracujeme, aby se nezapařily. Kopřivy musí projít varem, aby ztratily své žahavé ostny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sirup z kopřip
Potřebujeme kopřivy, citróny, vodu, cukr a kyselinu citrónovou:
- Natrháme 3–4 hrsti mladých kopřiv (není potřeba přesné množství):
- Svaříme 1,5 litru vody se 2 citróny, pokrájenými na kolečka.
- Do vlažného nálevu vložíme kopřivy, které necháme louhovat 2 dny.
- Svaříme 0,5 litru vody s 1,5 kg krupicového cukru a lžičkou kyseliny citrónové.
- První nálev scedíme, smícháme s cukrovým rozvarem a přelijeme do lahví.
Kopřivový sirup si můžete připravit i sami - rostlin je na jaře všude dostatek. Možná vám s jeho přípravou pomůže náš videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
Komentáře