Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kopřivový sirup? Jarní zdroj plný vitamínů roste všude kolem nás
Zdroj: Freepik, bublikhaus

Kopřivy patří mezi první jarní byliny. Jsou šťavnaté a plné vitamínů, které po dlouhé zimě tolik potřebujeme. Kopřivy mají na náš organismus výborný vliv a proto musíme při jejich sběru zapomenout na nepříjemné žahání.

Mladé kopřivy natrháme do košíku (ruce si chráníme rukavicemi před žahnutím) a doma je okamžitě omyjeme pod tekoucí vodou a co nejdříve zpracujeme, aby se nezapařily. Kopřivy musí projít varem, aby ztratily své žahavé ostny.

Jak připravit sirup z kopřip

Potřebujeme kopřivy, citróny, vodu, cukr a kyselinu citrónovou:

  • Natrháme 3–4 hrsti mladých kopřiv (není potřeba přesné množství):
  • Svaříme 1,5 litru vody se 2 citróny, pokrájenými na kolečka.
  • Do vlažného nálevu vložíme kopřivy, které necháme louhovat 2 dny.
  • Svaříme 0,5 litru vody s 1,5 kg krupicového cukru a lžičkou kyseliny citrónové
  • První nálev scedíme, smícháme s cukrovým rozvarem a přelijeme do lahví.

Kopřivový sirup si můžete připravit i sami - rostlin je na jaře všude dostatek. Možná vám s jeho přípravou pomůže náš videorecept:

 

Komentáře

Další tipy a triky