Krémové rizoto se od našeho liší výběrem surovin i postupem. Naučíme vás ho
Naše rizoto je často jen rýže s něčím, tedy zvlášť uvařená rýže dodatečně smíchaná s tepelně upravenými houbami, masem, zeleninou a podobně. V krémovém rizotu (risottu) se velmi dbá na správně připravený základ a rýže se dusí zároveň s hlavní surovinou, od které si vezme chuť. Proto je tak jiné.
Surovinám jsme věnovali obsáhlý článek, kde jsme vysvětlili jejich důležitost v pokrmu. Pokud máte suroviny připravené, nastudujte trošku teorie, jak postupovat, a můžete se do vaření krémového rizota pustit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat krémové rizoto
I postup na krémové rizoto má svá důležitá pravidla, aby se vše podařilo.
- Olejem příliš nešetřete.
- Cibule se na mírném ohni smaží do světlé barvy, nesmí ztmavnout.
- Pokud použijete soffritto, přidejte ho místo cibule a smažte do světlé barvy, nemělo by ztmavnout, jen trochu změknout.
- Na základ přidejte rýži a osmahněte, až se zrnka obalí tukem a začnou být průsvitná.
- Pokud děláte rizoto se zeleninou, houbami či masem, přidejte je k rýži a smažte společně.
- Na rýži nalijte víno a nechte prudce odpařit. Jen tak předá rýži tu nejlepší chuť a zároveň se vypaří alkohol.
- Začněte rýži zalévat vývarem. Vždy nalijte naběračku, míchejte a na mírném ohni vařte, až se tekutina vstřebá. Tehdy přilijte další naběračku vývaru.
- Pokračujte, dokud není rýže měkká, ale zrnka stále patrná. Rýže se nesmí rozvařit na kaši.
- V hotovém rizotu nechte rozpustit máslo a vmíchejte sýr, případně bylinky.
- Rizoto servírujte v hlubokém talíři a konzumujte lžící. Posypte zbytkem sýru.
Začátečníkům by mohlo ještě napovědět video na základní krémové rizoto, aby si byli zcela jisti postupem:
Komentáře