Jak připravit křížaly v horkovzdušné troubě? Jde to naprosto jednoduše
Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou nejen dětí, které si takto zdravě zamlsají, ale i rodičů, kteří mají radost, že pro jednou zůstaly jejich ratolesti po spořádání dobrot čisté. Příprava křížal v troubě je velmi snadná.
Nadbytek jablek lze zpracovat nejrůznějšími způsoby, křížaly jsou však neskutečně úsporné s ohledem na místo. Sušená jablíčka milují naši nejmenší, připravit z nich však můžete například osvěžující letní nápoj. Nemáte-li sušičku na ovoce, nezoufejte.
Mohlo by vás zajímat
Jak usušit křížaly v troubě
Pokud nevlastníte sušičku na ovoce ani zahradu, na které byste mohli jablka sušit, nemějte obavy. Bohatě si vystačíte s horkovzdušnou troubou:
- Omytá a očištěná jablka, nakrájená na co nejtenčí (a co nejvíce podobně silné) plátky, skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokud nechcete, aby křížaly zhnědly, jednotlivé plátky namočte do studené vody s trochou citrónové šťávy, pořádně osušte a rovnejte na plech.
- Připravené plechy vložte do trouby a sušte na 50–60 °C. Jakmile křížaly zavadnou, teplotu zvyšte na 70 °C. Po 2 hodinách je obraťte a dosušte při 60 °C.
- Po celou dobu sušení mějte pootevřená dvířka trouby, aby mohla odcházet vlhkost. Tím se mimo jiné zkrátí doba potřebná k sušení jablek.
- Průběžně křížaly míchejte. Nebojte se jejich slepení, to už nehrozí. Po zhruba 7–8 hodinách budou křížaly správně usušené.
- Vychladlé je pak uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte v chladu a temnu.
Věděli jste, že křížaly můžete bez obav použít i do slaných pokrmů? Za vyzkoušení rozhodně stojí aargauské brambory se sušenými jablky, které si vás získají pro sladkou chuť sušených jablek v kombinaci s výraznou slaninou.
Komentáře