Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit křížaly v horkovzdušné troubě? Jde to naprosto jednoduše
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou nejen dětí, které si takto zdravě zamlsají, ale i rodičů, kteří mají radost, že pro jednou zůstaly jejich ratolesti po spořádání dobrot čisté. Příprava křížal v troubě je velmi snadná.

Nadbytek jablek lze zpracovat nejrůznějšími způsoby, křížaly jsou však neskutečně úsporné s ohledem na místo. Sušená jablíčka milují naši nejmenší, připravit z nich však můžete například osvěžující letní nápoj. Nemáte-li sušičku na ovoce, nezoufejte.

Jak usušit křížaly v troubě

Pokud nevlastníte sušičku na ovoce ani zahradu, na které byste mohli jablka sušit, nemějte obavy. Bohatě si vystačíte s horkovzdušnou troubou:

  1. Omytá a očištěná jablka, nakrájená na co nejtenčí (a co nejvíce podobně silné) plátky, skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Pokud nechcete, aby křížaly zhnědly, jednotlivé plátky namočte do studené vody s trochou citrónové šťávy, pořádně osušte a rovnejte na plech.
  3. Připravené plechy vložte do trouby a sušte na 50–60 °C. Jakmile křížaly zavadnou, teplotu zvyšte na 70 °C. Po 2 hodinách je obraťte a dosušte při 60 °C.
  4. Po celou dobu sušení mějte pootevřená dvířka trouby, aby mohla odcházet vlhkost. Tím se mimo jiné zkrátí doba potřebná k sušení jablek.
  5. Průběžně křížaly míchejte. Nebojte se jejich slepení, to už nehrozí. Po zhruba 7–8 hodinách budou křížaly správně usušené.
  6. Vychladlé je pak uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte v chladu a temnu.

Věděli jste, že křížaly můžete bez obav použít i do slaných pokrmů? Za vyzkoušení rozhodně stojí aargauské brambory se sušenými jablky, které si vás získají pro sladkou chuť sušených jablek v kombinaci s výraznou slaninou.

 

Další tipy a triky