Jak připravit výborné kvašáky. Hledáte jednoduchý recept na kvašené okurky? Přesně takový pro vás máme
Kvašené okurky jsou výbornou letní pochoutkou. Na jejich přípravě není vůbec nic složitého a za několik dnů už si můžete pochutnávat. Pokud je máte rádi, určitě si je nenechte ujít, protože další příležitost bude zase až za rok.
Kvašáky získáme přirozeným mléčným kvašením okurek. Po vykvašení jsou nejen velmi chutné, ale i prospěšné pro naše zdraví. Nepotřebujeme žádný ocet, kromě okurek nám stačí sůl a voda, k tomu trochu kopru a několik aromatických listů (např. vinné révy). Jednoduchý proces má skvělý výsledek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kvašené okurky
Nejprve si převaříme nálev z vody a soli a necháme ho vychladnout (na 1 litr vody dáme 4 dkg soli). Okurky dobře umyjeme a zbavíme je zbytků zeminy. Je-li třeba, použijeme kartáček. Pak je propíchneme vidličkou, narovnáme do kvasné nádoby (může to být např. pětilitrová sklenice) a proložíme dalšími surovinami (viz níže). Poté je zalijeme vychladlým nálevem.
Čím proložit okurky před kvašením
Okurky proložíme koprem a listy z vinné révy, višně, černého rybízu, křenu nebo malin. Můžeme přidat kořen křenu, česnek, cibuli a mrkev. Kdo chce, dochutí směs ještě kořením (např. bobkový list, semena hořčice, celý pepř, feferonky).
Kvašené okurky podle videa
Okurky k nakládání by měly být kvalitní a nepoškozené.
- Podle receptu dáme přednost větším okurkám, mohou to být přerostlé nakládačky. Dále si připravíme listy černého rybízu a višní, kopr a křen. Na 3 litry nálevu dáme 120 g soli (tj. 5 vrchovatých lžic).
- Nálev svaříme a necháme vychladnout.
- Okurky, křen a listy umyjeme a necháme okapat.
- Každou okurku několikrát propíchneme.
- Okurky, nakrájený křen a listy plníme střídavě do pětilitrové sklenice. Poslední vrstvu musíme dobře upevnit, aby okurky nestoupaly nad hladinu.
- Vše zalijeme převařeným nálevem, okurky musí být ponořené.
- Vhodnou pomůckou pro zajištění okurek před vynořením nad hladinu jsou dřívka z bukové dýhy, která se prodávají v domácích potřebách. Na jednu nádobu stačí jedno až dvě dřívka, která položíme křížem přes sebe. Upevnění drží velmi dobře.
- Sklenice uzavřeme a přikryjeme (např. velkým ručníkem) a necháme v teple několik dnů kvasit. Během té doby ze sklenic vždy vyteče malé množství láku, proto máme sklenice na podložce, vhodný je tác nebo plech.
- Po vykvašení sklenice přemístíme do chladna.
- Kvašené okurky výborně chutnají s vařenými nebo pečenými bramborami, se zapečenými těstovinami a dalšími jídly.
Správný postup přípravy kvašených okurek vám předvede následující video:
A jak připravujete kvašené okurky vy? Budeme rádi za vaše rady a tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Čím zatížit okurky při kvašení? Musí zůstat ponořené v láku, aby se nekazily
Komentáře