Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo dokonce strašák. A přece je to tak jednoduché! Jen se nebát a poprvé to zkusit. Začíná se přípravou kvásku z droždí, aby se kynutí těsta dobře rozběhlo.

Důležitá pravidla pro přípravu kvásku z droždí

  • Na kvásek se používá „vlažná tekutina“ - je to tekutina teplá tak, že teplotu sotva pocítíte na prstech, pokud je do vody strčíte (tzn. má něco ke 39 °C). Horká nebo vřelá voda může kvasinky spařit a těsto nevykyne.

  • Tak, jako se na zadělávání těsta používá vlažná tekutina, měla by mít i mouka pokojovou teplotu, aby svým chladem nebrzdila kynutí těsta.

  • O kvalitě pečiva ve velké míře rozhodují použité suroviny, především kvasinky v droždí, kterým těsto vykyne. Dnešní trh nabízí několik značek droždí sušeného i čerstvého - kostičky o hmotnosti 42 g nebo někde ještě prodávané droždí vážené a balené u pultu.

  • Je nutné dbát na to, aby bylo čerstvé droždí uložené v lednici dobře zabalené tak, aby neoschlo. (Suché droždí, prodávané v maličkých sáčcích, potřebuje uložit na suchém místě. Po otevření sáčku a odebrání části jeho obsahu sáček dobře uzavřeme a co nejdříve spotřebujeme. Otevřené suché droždí rádo natahuje vlhkost z okolního vzduchu a pak v těstě nekyne. - Ale kvásek děláme většinou z droždí čerstvého. To suché se jen rozpustí v tekutině a vlije do mouky nebo s moukou smíchá, zalije tekutinou a po přidání dalších durovin vypracujete těsto.)

  • Je na vás, jestli budete péct s droždím sušeným nebo čerstvým. Máte-li raději droždí sušené, používá se ho 2,5x méně - tzn. do receptu s předepsaným čerstvým droždím o hmotnosti 20 g dáte 8 g droždí sušeného.

  • Kvasinky v droždí potřebují potravu, kterou jim dodáme v troše cukru, přidaného do kvásku.

 

Jak udělat kvásek?

Většina z nás zadělává těsta v míse, proto v ní můžeme umíchat kvásek a poté, co vzejde, k němu přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto.

Z části vlažné tekutiny (cca 100-150 ml), trochy cukru, všeho droždí a trošky mouky (vše odebereme z předem připravených a podle receptu odvážených surovin) umícháme těstíčko jako na lívance (náš kvásek). Mísu zakryjeme utěrkou proti osýchání a kvásek necháme v teple místnosti 20 minut vykynout. Teprve pak přidáme zbytek surovin a zaděláme těsto, které bude kynout.

Je to opravdu snadné, že?

  • Naše babičky kvásek dělaly tak, že utřely droždí s cukrem a teprve pak přidávaly tekutinu.

  • Nebo udělaly v mouce nasypané na vále důlek (vlastně tím vytvořily „nádobu“ na budoucí kvásek), do něj daly cukr, nadrobené droždí, přilily trochu tekutiny a toto nechaly vzejít – tak vznikl kvásek.

     

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky