Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák je oblíbenou zeleninou, která se dá připravit na řadu způsobů. Výborný je zapečený i smažený v trojobalu. Ale jaké květákové jídlo uvařit, když máme málo času? V takové situaci přijde k chuti klasika našich babiček - květákový mozeček.

Možná to znáte - koupili jste si krásný velký květák, ale pak nemáte čas ho zpracovat a květák pomalu ztrácí svěžest. To je však škoda, chceme vám připomenout jednoduchý pokrm z květáku, na kterém si určitě pochutnáte. 

Jak udělat květák na mozeček

Budete potřebovat 1 květák, cibuli, máslo (nebo olej), sůl, mletý kmín a pepř, 3 vejce a petrželovou nať na ozdobu. Podívejte se na přesný rozpis surovin na květákový mozeček.

  1. Květák nejprve rozeberte na růžičky a uvařte do poloměkka. Doporučujeme využít vaření v páře (tzn. na pařníku v hrnci), ale pokud květák vaříte v hrnci ve vodě, využijte ji pak na zeleninovou polévku - jsou v ní vyluhované živiny z květáku, které je škoda vylít. Uvařený květák nakrájejte.
  2. Cibuli také nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na másle (nebo na oleji).
  3. K cibulce přidejte nakrájený květák, osolte a okořeňte kmínem a pepřem, krátce květák poduste.
  4. V misce rozšlehejte vajíčka a přilijte je ke květáku. Chvíli míchejte, aby se vajíčka srazila, pak odstavte. Při míchání buďte opatrní, aby se pokrm nezačal přichytávat ke dnu hrnce.
  5. Květákový mozeček výborně chutná k vařeným novým bramborám. Při podávání pokrm ozdobte jemně nakrájenou naťovou petrželí.
  6. Tip: Množství vajec upravte podle toho, kolik potřebujete nasytit strávníků.

Květákový mozeček snadno připravíte podle následujícího videa:

Podívejte se, co ještě můžete uvařit z květáku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář