Jak udělat květák na mozeček? Jednoduchý a rychlý recept známe od našich babiček
Květák je oblíbenou zeleninou, která se dá připravit na řadu způsobů. Výborný je zapečený i smažený v trojobalu. Ale jaké květákové jídlo uvařit, když máme málo času? V takové situaci přijde k chuti klasika našich babiček - květákový mozeček.
Možná to znáte - koupili jste si krásný velký květák, ale pak nemáte čas ho zpracovat a květák pomalu ztrácí svěžest. To je však škoda, chceme vám připomenout jednoduchý pokrm z květáku, na kterém si určitě pochutnáte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat květák na mozeček
Budete potřebovat 1 květák, cibuli, máslo (nebo olej), sůl, mletý kmín a pepř, 3 vejce a petrželovou nať na ozdobu. Podívejte se na přesný rozpis surovin na květákový mozeček.
- Květák nejprve rozeberte na růžičky a uvařte do poloměkka. Doporučujeme využít vaření v páře (tzn. na pařníku v hrnci), ale pokud květák vaříte v hrnci ve vodě, využijte ji pak na zeleninovou polévku - jsou v ní vyluhované živiny z květáku, které je škoda vylít. Uvařený květák nakrájejte.
- Cibuli také nakrájejte nadrobno a zpěňte ji na másle (nebo na oleji).
- K cibulce přidejte nakrájený květák, osolte a okořeňte kmínem a pepřem, krátce květák poduste.
- V misce rozšlehejte vajíčka a přilijte je ke květáku. Chvíli míchejte, aby se vajíčka srazila, pak odstavte. Při míchání buďte opatrní, aby se pokrm nezačal přichytávat ke dnu hrnce.
- Květákový mozeček výborně chutná k vařeným novým bramborám. Při podávání pokrm ozdobte jemně nakrájenou naťovou petrželí.
- Tip: Množství vajec upravte podle toho, kolik potřebujete nasytit strávníků.
Květákový mozeček snadno připravíte podle následujícího videa:
Podívejte se, co ještě můžete uvařit z květáku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit květák? Která jídla z oblíbené zeleniny máme nejraději
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Jak zamrazit petrželovou nať? Nejjednodušší způsob uskladnění aromatických bylinek se vyplatí
Komentáře